Hlavní obsah

Syrta se připravuje na poslední bitvu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjští povstalci přesouvají posily k Syrtě, která je v rukou Kaddáfího stoupenců. Současně vedou složitá jednání s kmenem, který ji ovládá. Syrta je jedním ze tří posledních měst v rukou Kaddáfího. Podle CNN ve svém čtvrtečním poselství uvedl, že Syrtu, kde se narodil, vyhlásil novým hlavním městem Libye.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Rebelové přesouvají těžkou techniku k Syrtě. Míjejí Bin Džavád.

Článek

Povstalci Syrtu obklíčili, přiblížili se k ní z východu od Benghází i ze západu. Jejich bojovníci jsou zakopáni v poušti na předměstích, kontrolují ale i středomořské pláže z obavy před přísunem posil z moře.

Ve výzbroji povstaleckých jednotek nechybějí ukořistěná velkorážná děla a tanky T-55, i granátomety.

"Poslední bitvu" o Syrtu chtějí zahájit dělostřeleckou přípravou, datum útoku ale nikdo z bojovníků nezná. Vzhledem k tomu, že Přechodná národní rada prodloužila termín, do kdy se mají povstalci vzdát o týden do příští soboty, útok se hned čekat nedá. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nad městem občas prolétávají letouny NATO, které nepřestávají v bombardování strategických cílů ve městě. I pomoc NATO je pro povstalce vítaná. Ve městě jsou zřejmě i balistické rakety Scud B. [celá zpráva]

Hlavní linie obrany vojsk věrných Kaddáfímu prochází oblastí zvanou Rudé údolí, která leží asi dvacet kilometrů od Syrty. Hlavní síly povstalců jsou soustředěny asi 80 kilometrů východně od města. Terén je plochý a přesuny mobilních jednotek mohou být rychlé, uvádí ČTK.

Prodloužení ultimáta, které má umožnit pokračovat v jednáních, je ale mnohými kritizováno. Panují obavy, že posílit mohou i Kaddáfího věrní. Plukovník ve čtvrtečním projevu varoval, že jemu věrné kmeny v Syrtě a Baní Valíd jsou silné a dobře vyzbrojené. Kaddáfí také ovládá město Sabhá na jihu.

Povstalci je sice všechna obklíčili, ale nejsou schopni je zcela izolovat, i když se snaží zabránit dodávkám pro jejich obránce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám