Hlavní obsah

Clintonová chce uvěznit umírajícího atentátníka z Lockerbie

Paříž

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek v Paříži požádala novou libyjskou vládu, aby znovu poslala do vězení Libyjce Abdala Basata Muhammada Midžrahího, jenž byl jako jediný odsouzen za podíl na atentátu na americké letadlo nad skotským Lockerbie v roce 1988. Ten přitom umírá, jak uvedla jeho rodina a potvrdila CNN.

Článek

O žádosti Clintonové informovala agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké šéfce americké diplomacie. "Domníváme se, že Midžrahí patří za mříže, neměl být osvobozen," prohlásil jeden z amerických činitelů na okraj mezinárodní konference k Libyi.

USA původně chtěly, aby pachatel atentátu, který si v roce 1988 vyžádal 270 obětí, byl vydán do USA.

Americká administrativa už ve středu zmírnila požadavek amerických zákonodárců na umístění Midžrahího do vězení s tím, že hlavním posláním libyjských povstalců je stabilizace země.

 Midžrahí umírá

Midžrahí byl ze skotského vězení propuštěn ze zdravotních důvodů, neboť podle lékařského posudku trpěl rakovinou prostaty a údajně mu zbývaly tři měsíce života. V pondělí jeho rodina informovala, že je v kómatu a umírá ve svém domě v Tripolisu.

V luxusní vile v Tripolisu je připoután na nemocniční lůžko a má na obličeji kyslíkovou masku. Vyživován je nitrožilně, uvedl po návštěvě domu reportér CNN. Rodina oznámila, že atentátník umírá.  [celá zpráva]

I když byly pochybnosti o oprávněnosti jeho propuštění, o němž rozhodl skotský soud, skutečností je, že Midžrahí umírá. Spojené státy nikdy neskrývaly nelibost nad Midžrahího propuštěním, které skotská vláda odůvodnila humanitárními důvody, i když se spekulovalo o zájmech ropného koncernu BP. [celá zpráva]

Za chybu označuje atentátníkovo propuštění také současná britská vláda premiéra Davida Camerona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám