Hlavní obsah

Kaddáfího syn Sajf slibuje věrným brzké vítězství

Novinky,
Tripolis
Aktualizováno

Kaddáfího syn Sajf Islám v noci na čtvrtek vyzval své příznivce, aby pokračovali v odporu proti vzbouřencům, i když čelí výzvě, aby se do soboty vzdali. Slíbil jim brzké vítězství. Ve svém projevu, který pronesl z předměstí Tripolisu, současně potvrdil, že jeho otec Muammar Kaddáfí je v pořádku.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf Islám, když hovořil k novinářům v hotelu Rixos

Článek

„Odpor pokračuje a vítězství je blízko,“ říká Sajf Islám na zvukové nahrávce. "Musíme vést ve dne v noci kampaň, dokud nebude tato země vyčištěna od těchto gangů a zrádců. Ujišťujeme lidi, že stojíme pevně a velitel je v dobré kondici. Bojujeme, pijeme čaj a kávu, sedíme s rodinami a bojujeme," popsal podle CNN a SkyNews situaci v projevu, který odvysílala syrská televize s tím, že je potřeba "útočit na krysy".

"Každý, kdo se může hýbat, by měl zaútočit na gangstery. Kdekoli uvidíte nepřítele, napadněte jej. Jsou slabí, utrpěli hodně ztrát a nyní si lížou rány,"  hřímal pod heslem vítězství nebo mučednictví.

Rebelové přitom kontrolují možná až 90 procent území země a připravují se k útoku na poslední baštu Kaddáfího příznivců, jíž je Syrta. Ve čtvrtek se také uskuteční konference o budoucnosti Libye, které se zúčastní představitelé Přechodné národní rady i generální tajemník OSN. Před zahájením konference oznámil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé, že Francie dostala souhlas s uvolněním 1,5 miliardy eur ve prospěch libyjské povstalecké vlády výměnou za ropu. Ve francouzských bankách má Kaddáfího Libye uloženo celkem 7,6 miliardy.  O uvolnění miliardových částek už OSN požádaly Spojené státy a Británie.

Plamenná slova Sajfa Isláma jsou v rozporu se skutečností i s postojem jeho bratra Saadího. Ten údajně nabídl vzbouřencům, že se výměnou za svou bezpečnost vzdá a bude podporovat rebely. Podle BBC to vzbouřenci odmítli s tím, že nebudou vyjednávat s nikým z Kaddáfího rodiny. Později Saadí svá slova pro CNN popřel. [celá zpráva]

Podle BBC ale skutečně vyjednával o možnosti se vzdát a zajistit bezpečnost celé rodině. Uvedl, že k tomu měl souhlas otce. Saadí v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja řekl, že ho otec pověřil a on jednal: "Mluvili jsme o jednáních, která by vedla k ukončení krveprolití."

Vzbouřenci trvají na kapitulaci 

Jednání po telefonu potvrdil i šéf vojenské rady vzbouřenců Abdul Hakím Bílhadž: "Chtěli jsme ušetřit prolitou krev, proto preferujeme jednání a kapitulaci."

"Když k ní nedojde, není tu jiné řešení než vojenské," dodal. Vzbouřenci trvají na tom, že musejí všichni příznivci Kaddáfího do soboty kapitulovat. [celá zpráva]

Saadí nabídl i to, že se osobně vzdá: "Jestliže to, že se vzdám, pomůže ukončit krveprolití, udělám to."

Saadí je nejpřijatelnější postavou pro vzbouřence, nikdy se výrazně politicky neangažoval. Byl kapitánem libyjského národního fotbalového týmu a kopal první ligu v Itálii.

Syrta v kleštích

Rebelové mezitím přisouvají posily k obklíčené Syrtě. Boj o ni by mohl být krvavý. Sajf Islám v prohlášení uvedl, že město bude bránit 20 000 ozbrojených lidí. Jak k číslům dospěl, není jasné.

Rebelové ve středu zadrželi ministra zahraničních věcí Abdíl Atiho Ubajdího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám