Hlavní obsah

V Číně odsoudili už tři tibetské mnichy kvůli tomu, že se další upálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský soud poslal tento týden do vězení tři tibetské mnichy, protože se další teprve šestnáctiletý mnich upálil. Dva odsoudili za záměrné zabití, protože dalšího mnicha prý navedli, by se upálil. Třetí byl odsouzen, protože mnicha, který se upálil, ukryl a neumožnil mu poskytnout zdravotnickou pomoc.

Foto: Reuters

Tibeťané při protestech

Článek

Rigzin Phüncchoog z kláštera Kirti v provincii S´čchuan se upálil 16. března na ulici na protest proti postupu čínských úřadů. Údajně měly nutit mnichy, aby se účastnili vlastenecké výchovy. Podle některých svědků plameny uhasili policisté, kteří ale také mnicha bili. [celá zpráva]

Mnicha pak ukryl jeho strýc Drongdru. Ten byl dosouzen už v pondělí na jedenáct let. Soud jej vinil, že mu po 11 hodin odpíral zdravotnickou pomoc. Když pak přijeli lékaři, už ho v nemocnici nedokázali zachránit. [celá zpráva]

Cering Tenzin a Tenčchum byli odsouzeni v úterý za "spiknutí, podněcování a pomoci při sebeupálení jiného mnicha, čímž způsobili jeho smrt". První dostal třináct let, druhý deset.

Udělení tak vysokých trestů má zabránit tomu, aby se mniši upalovali. Na začátku srpna se ale v S´čchuanu upálil další, 29letý. V Číně se od roku 2009 zapálili na protest proti politice Pekingu nejméně tři tibetští mniši.

Reklama

Výběr článků

Načítám