Hlavní obsah

Srpen byl nejkrvavější pro americké vojáky v Afghánistánu

Novinky, BBC,
Washington

V srpnu utrpěli američtí vojáci v Afghánistánu největší ztráty od začátku války v roce 2001. Podle středeční zprávy agentury AP zahynulo 66 amerických vojáků. Je mezi nimi třicítka mužů, kteří zahynuli, když Tálibán sestřelil vrtulník s komandem speciálních sil. Ve srovnání s rokem 2010 je však letos celkový počet obětí o něco menší.

Článek

Na tragické bilanci se podepsal především srpnový úspěšný útok Tálibánu na vrtulník Chinook, na jehož palubě bylo třicet amerických vojáků, především příslušníků speciálního komanda SEAL. [celá zpráva] V srpnu padlo celkem 83 koaličních vojáků.

Dosud nejhorším měsícem byl pro americké vojáky loňský červen, kdy padlo 65 amerických vojáků. Celkem loni v červnu padli 103 koaliční vojáci, což je pro síly ISAF horší číslo než letošní.

V prvních osmi měsících tohoto roku padlo v Afghánistánu 306 amerických vojáků, což je o patnáct méně než ve stejném období loňského roku. Pokles je pětiprocentní. Za prvních osm měsíců letoška padlo 417 koaličních vojáků.

Nový velitel sil NATO v Afghánistánu generál John Allen po nástupu varoval: "Tvrdé dny jsou teprve před námi." Podle něj vzbouřenci stupňují své aktivity.

Americký prezident Barack Obama však zdůrazňuje, že se pojetí mise mění z bojové v podpůrnou. Zopakoval to v úterý při setkání s veterány.

Letos se z Afghánistánu stáhne domů deset tisíc amerických vojáků. Dalších 23 000 se odejde v příštím roce. V Afghánistánu pak zůstane 68 000 příslušníků ozbrojených sil USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám