Hlavní obsah

Libyjská přechodná vláda odmítá vojenské pozorovatele OSN

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází/New York

Libyjská přechodná vláda tvrdě odmítla rozmístění jakýchkoli zahraničních vojáků na svém území. Týká se to i vojenských pozorovatelů, které tam chtěla vyslat OSN. Spojené národy také o postoji libyjské Přechodné národní rady informovaly, uvedla BBC.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjští rebelové oslavují postup.

Článek

Už předtím řekla Přechodná národní rada, že země nepotřebuje pomoc zvenčí, aby si zajistila bezpečnost.

Zástupce Libye v OSN Ibrahím Daddaší nabídl BBC svérázné vysvětlení, proč odmítá země pozorovatele. „Spojené národy nabídly možnost rozmístění mírových sborů v zemi, ale Libye představuje speciální případ. To není občanská válka, to není konflikt mezi dvěma stranami, to jsou lidé, kteří se brání diktatuře.“

OSN přitom zvažovala jen vyslání vojenských pozorovatelů a nemínila ani, že by byla požádána o pomoc s ustavením nových policejních sborů. Po setkání Rady bezpečnosti se ukázalo, že Libye nebude chtít ani vojenské pozorovatele.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Povstalci se blíží k poslední baště plukovníka Kaddáfího, jeho rodnému přístavu Syrta, z východu i ze západu a míní ho sevřít do kleští. Zatím ale jeho obranu nedokázali prolomit a v pondělí dali Kaddáfího vojákům ultimátum, aby se do soboty vzdali, jinak budou čelit vojenskému útoku. [celá zpráva]

V Syrtě jsou mimo jiné Kaddáfího balistické rakety Scud. Několik už jich bylo odpáleno na Misurátu. [celá zpráva]

Dosavadní úspěchy povstalců byly však podmíněny nasazením letadel NATO, která ničila tvrdě bráněné cíle, těžkou techniku Kaddáfího armády, i vojenskou infrastrukturu včetně systému protiletecké obrany a komunikačních sítí.

50 000 obětí bojů

Podle vzbouřenců, kteří svrhli Kaddáfího, si boje za půl roku vyžádaly 50 000 obětí. Uvedl to vzbouřenecký plukovník Hišam Buhagiar, který velí silám, jež postupovaly z hor Nafúsa na jihu a ovládly Tripolis. Sdělil to agentuře Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám