Hlavní obsah

Kaddáfího síly se musejí do soboty vzdát, řekli rebelové

Novinky, BBC,
Benghází

Libyjská přechodná vláda dala v úterý vojákům věrným plukovníkovi Kaddáfímu ultimátum. Musejí se vzdát do soboty, jinak budou čelit útoku ozbrojených sil. Mířeno je hlavně na vojáky v Syrtě, kde se Kaddáfí narodil a která vzdoruje.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci odpalují rakety z raketometu namontovaném na pick-upu

Článek

Kaddáfího odpůrci už ovládli většinu země a nyní se pokoušejí likvidovat kapsy odporu. Oříškem pro ně ale zůstává Syrta, kde se narodil plukovník Kaddáfí, kde je silná vojenská posádka, která má k dispozici i balistické rakety Scud B.

Na tiskové konferenci v Benghází proto předseda Národní přechodné rady Mustafa Abdul Džalíl řekl, že pokud do soboty neprojeví snahu vzdát se, „rozhodneme se pro vojenské řešení“.

K vojenskému řešení dodal: „Nepřejeme si je, ale nemůžeme déle čekat.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nad Syrtou byla znovu spatřena letadla NATO.

Hon na plukovníka

Zatím stále není jasné, kde se nachází plukovník Kaddáfí poté, co opustil Tripolis. Bývalý osobní strážce jednoho z Kaddáfího synů uvedl, že míří na jih do města Sabhá. Touto cestou se vydala i část jeho rodiny, která našla azyl v Alžírsku. Mohl by pak ale zamířit i do Čadu.

Přechodná rada se také tvrdě pustila do Alžírska, že poskytlo azyl Kaddáfího ženě, jejich dceři a dvěma synům. Považuje to za akt agrese. Chce jejich vydání. Naopak Alžírsko hájí krok humanitárními aspekty.

Už v pondělí prozatímní vláda dala najevo, že bude po Alžíru požadovat vydání rodiny. Panuje i strach, že právě v Alžírsku by mohl Kaddáfí a další obvinění uniknout vydání do Haagu, protože Alžírsko nepodepsalo římskou smlouvu, která umožnila vnik Mezinárodního trestního tribunálu (ICC), jenž požaduje vydání Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa tajné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám