Hlavní obsah

Japonský premiér Kan podává demisi kvůli Fukušimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Naoto Kan, jehož popularita klesla kvůli katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima 1 způsobené zemětřesením, na rekordní minimum, odstoupil v pátek z čela vládní Demokratické strany Japonska (DPJ). To znamená i faktický odchod z funkce předsedy vlády. Informovaly o tom japonské sdělovací prostředky.

Článek

"Odstupuji ze své funkce předsedy (strany)," oznámil čtyřiašedesátiletý Kan představitelům DPJ podle japonské agentury Džidži.

Kan ve středu členy své vlády připravil na to, že formální demise kabinetu, která odchod premiéra nezbytně provází, nastane příští úterý. V pondělí bude demokratická strana volit nového předsedu a v úterý by jej pak jako nového premiéra měl schválit i parlament.

Kanova popularita se propadá od března, kdy Japonsko postihlo ničivé zemětřesení. Způsobilo vážnou havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, kterou se dosud nepodařilo odstranit. Okolí elektrárny zřejmě zůstane po léta radioaktivní. Katastrofu provázelo několik lapsů, dlouho nezvládnutý velký únik radioaktivity, prodej kontaminovaného masa i lobbování elektrárenských společností za jádro.

Žádný z kroků Kanovy vlády nedokázal pád popularity zvrátit. Kan již dříve slíbil demisi, jakmile parlamentem projdou důležité zákony týkající se státního rozpočtu a obnovitelných energií, což se v pátek stalo.

Zájem nastoupit po Kanovi mají hlavně bývalý ministr zahraničí Sidži Maehara (49) a dosavadní ministr financí Jošihiko Noda (54).

Posledních pět japonských premiérů včetně Kana se ve funkci udrželo zhruba jen rok. Bilanci tedy nemá lepší ani levicovější DPJ, které zřejmě svůj mandát neobhájí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám