Hlavní obsah

Kaddáfího síly podle Al-Džazíry povraždily své odpůrce

Tripolis

Kaddáfího režim před příchodem rebelů do libyjské metropole nechal povraždit své odpůrce. Uvedla to ve čtvrtek televize Al-Džazíra s tím, že má důkazy.

Článek

Redaktor Al-Džazíry viděl ve čtvrtek v nemocnici v Tripolisu těla patnácti mužů, kteří byli zabiti o několik dnů dříve, v době, kdy se rebelové přiblížili k hlavnímu městu.

„Smrad tady překonával vše,“ řekl James Bays, když byl v nemocnici mezi těly. „Napočítal jsem těla patnácti mužů. Řekli mi, že jich bylo sedmnáct. Dvě těla si odnesli příbuzní, aby je pohřbili.“

„Každý, s nímž jsem mluvil, a kdo viděl zranění, všichni zdravotníci říkali, že jsou přesvědčeni, že zranění na tělech svědčí o tom, že šlo o hromadnou popravu,“ řekl Bays. Ještě dodal, že mu bylo řečeno, že šlo o politické aktivisty, kteří byli zadrženi v posledních dnech a týdnech a byli drženi poblíž Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja. Když se opoziční síly přiblížily ke komplexu, byli muži pozabíjeni.

Těla však neviděli forenzní experti, protože v nemocnici nejsou. Lékaři ale rány vyfotografovali a snímky poskytnou odborníkům.

Čtyři sta obětí bojů v Tripolisu

Podle rebelů si dobytí Tripolisu vyžádalo 400 mrtvých a 2000 zraněných. Počet však může ještě narůst, protože se ve čtvrtek odpoledne rozhořely boje kolem komplexu Báb al-Azízíja a u hotelu Corinthia. Rebelové také uváděli, že obklíčili dům, kde se schovával Muammar Kaddáfí. [celá zpráva]

Vzbouřenci také pronikli do čtvrti Abú Salím, kde je jeden z opěrných bodů Kaddáfího mužů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám