Hlavní obsah

Kaddáfí je obklíčen, hlásí rebelové. Už jednou o vlásek unikl komandu

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky,

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je v obklíčení, informovala ve čtvrtek stanice CNN s odvoláním na zprávy z tábora povstalců. Francouzský list Paris Match navíc uvedl, že se plukovníkovi ve středu podařilo na poslední chvíli uniknout speciálním silám, které dostaly tip na místo, kde se v Tripolisu ukrýval a strávil tam noc.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Informace ze strany rebelů, že je možná Kaddáfí v obklíčení, se objevily poté, co ve čtvrtek odpoledne propukly nové tvrdé boje v centru Tripolisu u hotelu Corinthia a v komplexu Báb al-Azízíja. Přestřelky tam pokračují už dvě hodiny. Rebelové do nich nasadili protiletadlová děla. Ze sídla bývalého vládce stoupá kouř. [celá zpráva]

Rebelové jsou přesvědčeni, že plukovník je v apartmánu v budově poblíž Báb al-Azízíje. Uvedl to velitel povstalců s tím, že kolem domu byly rozmístěny posily. Domnívají se, že se tam skrývá s některým ze svých synů.

Odpoledne vysílala prokaddáfíovská televizní stanice Al-Urúba plukovníkovo zvukové poselství obyvatelům jeho rodné Syrty.

Výňatky z proslovu Kaddáfího
Libye je pro Libyjce, ne pro zahraniční agenty
Libye je pro libyjský lid, ne pro imperialismus, ne pro Francii, ne pro Sarkozyho, ne pro Itálii.
Musíme vzdorovat nepřátelským krysám, které budou poraženy v ozbrojeném boji. Opusťte své domovy a osvoboďte Tripolis, zabíjejte tyto krysy ulici za ulicí, dům za domem. Zničte je. kdekoli jsou, bojujte s nimi. Tripolis je váš, muži a ženy. Nechte davy odevšad pochodovat do Tripolisu. Nenechte Tripolis krysám. Představujete většinu.
Nebojte se bombardování, nezasáhnou vás. Nebojte se. Jsou to jen slepé granáty, které vás mají zastrašit. Nevzdávejte Tripolis.

Komando přišlo pozdě

Nejmenované zpravodajské služby dostaly podle Paris Match věrohodný tip, kde se plukovník skrývá. Když speciální jednotka dorazila kolem desáté dopoledne do nenápadného domu bez okázalého komfortu, Kaddáfí už tam nebyl. V domě strávil nejméně jednu noc.

Podle televize SkyNews hon na Kaddáfího vede britská tajná služba SAS. Televizi to sama potvrdila. Už dříve britský ministr obrany Liam Fox prozradil, že NATO poskytuje rebelům informace, na jejichž základě by mohli Kaddáfího dopadnout. [celá zpráva]

Na jeho hlavu vypsala Národní přechodná rada odměnu 1,7 miliónu dolarů, které věnovali obchodníci.[celá zpráva]

V hledáčku je i atentátník z Lockerbie

Zmizel i Abdil Midžrahí, který spáchal v roce 1988 atentát na Jumbo Jet společnosti Pan Am nad skotským Lockerbie, při němž zahynulo 270 lidí.

Britský vicepremiér Nick Clegg podle agentury UPI uvedl, že i on by měl být dopaden a opět uvězněn. V roce 2009 ho pustilo na svobodu Skotsko kvůli jeho zdravotnímu stavu, měl rakovinu. Odseděl si osm let z 27. [celá zpráva]

Vydání atentátníka, tentokrát do USA, požadují i někteří američtí senátoři. Podle nich by měl být souzen v USA, protože oběťmi byli Američané, uvedla CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám