Hlavní obsah

Čech skončil po horském výstupu v Indii v nemocnici, jeho slovenský kolega zemřel

Právo, Novinky, rei, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku onemocnění po příliš rychlém výstupu do vysoké nadmořské výšky zemřel na severovýchodě Indie slovenský člen devítičlenné česko-slovenské expedice. V nemocnici navíc skončili další dva jeho kolegové, z nichž jeden je Čech.

Foto: Profimedia.cz

Indické pohoří Zanskar

Článek

Skupina se podle serveru topky.sk pokusila vystoupit na vrchol hory Šin Kun-la u Šrinagaru. Do potíží se dostala v pondělí. Slovenské ministerstvo zahraničních věcí potvrdilo, že důvodem byla nemoc z výšky.

Členové výpravy telefonovali na slovenskou ambasádu a slovenský velvyslanec požádal o pomoc indické orgány. Při záchranné akci v masivu Zanskar ve spolkovém státě Džammú a Kašmír ve výši 5000 metrů nad mořem zasahoval vrtulník indické armády, ale život Slováka se nepodařilo zachránit. Kromě Čecha je v nemocnici také jedna Slovenka.

Slovenský server uvedl, že Čech bojuje o život. To podle ministerstva zahraničí ČR neplatí. "Jeho stav se den ode dne zlepšuje," mluvčí úřadu Vít Kolář. Dodal, že muž je hospitalizován v nemocnici v Dillí a česká ambasáda je s ním v denním kontaktu.

Hypoxická hypoxie (výšková nemoc)
Projevuje se při rychlém výstupu do vysokých nadmořských výšek, v nichž klesá množství kyslíku ve vzduchu. Příznaky nemoci se podobají opilosti. Nejprve nastává lehká fáze, člověk je euforický, má dobrou náladu, při těžší fázi je naopak unavený, malátný. Může nastat bezvědomí i smrt.
Odolnost vůči nemoci je u každého jiná. Vliv na její průběh má nadmořská výška, rychlost výstupu a také množství fyzické aktivity, při níž je vyšší spotřeba kyslíku.Nemoci lze předejít například tím, že člověk si na pobyt ve vyšší nadmořské výšce zvyká postupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám