Hlavní obsah

NATO pomáhá povstalcům při honu na Kaddáfího

– Londýn/Tripolis • Aktualizováno
Novinky, rei

Severoatlantická aliance poskytuje informace libyjským povstalcům, kteří pátrají po zmizelém vládci Muammaru Kaddáfím. V rozhovoru pro televizi SkyNews to ve čtvrtek potvrdil britský ministr obrany Liam Fox. Stejná televize poté uvedla, že do dopadení Muammara Kaddáfího se pokouší i britské speciální síly SAS.

Článek

Fox uvedl, že i v noci na čtvrtek pokračovala letadla NATO v akcích nad Libyí. Zmínil se o ohniscích odporu Kaddáfího sil a přiznal také, že aliance pomáhá rebelům v honu na Kaddáfího tím, že jim poskytuje informace, které má k dispozici.

Podle televize SkyNews jde ale britská koruna ještě dále. Jednotky SAS  stojí v čele honu na plukovníka. Televizi to řekly přímo zdroje z SAS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kde je Muammar Kaddáfí?Video: Reuters

NATO opakovaně tvrdí, že Kaddáfí není jeho cílem a není ani úkolem aliance zadržet ho. Někteří politici ale občas mluvili jinak. V úterý také alianční velitel, francouzský plukovník Roland Lavoie přiznal, že NATO má informace od spojenců v terénu. Odmítl však specifikovat, zda jde o britské a francouzské specialisty, kteří byli před měsíci do Libye vysláni, aby pomohli s výcvikem povstalců a jejich koordinací. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rebelové mezitím ve středu nabídli amnestii komukoli, kdo dopadne nebo zabije plukovníka Kaddáfího. Předseda přechodné rady Mustafa Abdil Džalíl uvedl, že někteří obchodníci už nabídli dva milióny libyjských dinárů (1,7 miliónu dolarů) za dopadení Kaddáfího, ať už živého, či mrtvého. [celá zpráva]

O místě pobytu Kaddáfího se spekuluje. Podle některých je v Tripolisu, jiní hovoří o Syrtě či Sabhá. Spekulovalo se i zahraničním exilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám