Hlavní obsah

Boje v Libyi pokračují, u Zavíje unesli čtyři novináře

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Situace v Libyi zůstává chaotická i poté, co se vzbouřencům podařilo dobýt Kaddáfího komplex Báb Azízíja. Jeho věrní ale stále bojují, střílí se v centru Tripolisu a bojuje se i v dalších městech. Z hotelu Rixos v centru Tripolisu sice mohli odejít zahraniční novináři, které drželi jako rukojmí vládní vojáci, další čtyři ale byli uneseni u Zavíje.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Libyjští povstalci střílejí z aut směrem ke Kaddáfího komplexu Báb al-Azízíja.

Článek

U města Zavíja, o které se v posledních dnech minulého týdne tvrdě bojovalo, protože představuje bránu k Tripolisu, unesli čtyři italské novináře. Dva jsou z listu Corriere della Serra, další z La Stampy a jeden z katolického listu Awenire.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Další zahraniční novináři, které držela skupina Kaddáfího vojáků v hotelu Rixos, uvedli, že zřejmě nebyli rukojmími. Vládní vojáci byli skutečně přesvědčeni, že pokud je přestanou střežit, vyjdou ven a rebelové je unesou nebo zabijí, řekl korespondent BBC Matthew Price. [celá zpráva]

Tvrdé boje pokračují

V samotném Tripolisu se podle BBC ohniska odporu nacházejí ve dvou čtvrtích a v okolí hotelu Rixos. O prudkosti bojů svědčí podle Al-Džazíry fakt, že každých patnáct minut přivážejí do nemocnice zraněného.

Podle televize Al-Arabíja se také tvrdě bojovalo ve městě Sabhá asi 700 kilometrů jižně od Tripolisu, odkud pochází kmen Kaddáfího a jeho rodiny. Ze Syrty vládní vojska opět odpálila několik raket směrem k Misurátě ovládané povstalci. V minulých dnech tím směrem vypálili několik raket Scud B. [celá zpráva]

Podle televize Al-Džazíra vojáci hájící Kaddáfího režim ostřelovali z těžkých zbraní město Zuára ležící asi 120 kilometrů západně od Tripolisu. Síly věrné Kaddáfímu s nasazením tanků a raket údajně útočily i na město Adžalát západně od libyjské metropole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám