Hlavní obsah

Kaddáfí není naším terčem, opakuje NATO

Novinky, rei
Brusel/Neapol

Úkolem Severoatlantické aliance v Libyi zůstává i během "poslední" bitvy o Tripolis a sídlo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího hlavně ochrana civilistů, oznámili na úterní tiskové konferenci její představitelé. Kaddáfí podle nich není terčem sil NATO, alianční letadla ale nadále útočí na velitelská a kontrolní střediska.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí NATO Oana Lungescu, v pozadí plukovník Roland Lavoie

Článek

„Mise NATO zůstává stejná. Úkolem je ochránit obyvatele Libye a zajistit dodržování zbrojního embarga a bezletové zóny,“ řekla mluvčí NATO Oana Lungescu.

To na dálku přes telemost potvrdil i francouzský velitel, plukovník Roland Lavoie. Doplnil, že Kaddáfího síly útočí nejen v Tripolisu, ale i u Brigy, aby udržely cestu z hlavního města a do něj.

Foto: ČTK

Lavoie odmítl, že by terčem NATO byl Kaddáfí, což aliance licoměrně opakuje od počátku. Na přímý dotaz, zda by síly aliance zaútočily na Kaddáfího v případě, že by ho vystopovaly, odpověděl Lavoie, že ne. „Neútočíme na jednotlivce a Kaddáfí není terčem NATO,“ řekl a dodal, že upřímně řečeno by sám byl osobně rád, kdyby Kaddáfí zemi opustil. „Útočíme ale dál na velitelská a kontrolní střediska,“ doplnil Lavoie.

Situace v Tripolisu zůstává podle něj nebezpečná, hrozí i raketové útoky Kaddáfího sil. Odmítl specifikovat, jak velkou část města ovládla opozice, uvedl však, že obecně už Kaddáfí město pod kontrolou nemá.

V terénu pomáhají specialisté

NATO svůj postup podle Lavoie s povstalci nekoordinuje, ani neposkytuje bezprostřední leteckou podporu silám rebelů. Má však k dispozici informace z místa „od spojenců“. Po dotazu, zda to jsou britští a francouzští specialisté, kteří v Libyi měsíce radí povstalcům, odmítl přidat podrobnosti. Prohlásil pouze: "Máme v zemi svoje oči a uši“.

Lavoie i Lungescu odmítli možné nasazení pozemních sil NATO v Libyi. Nevyloučili ale účast na mírové misi v budoucnu za předpokladu, že o ni požádá libyjská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám