Hlavní obsah

Ostřelovači v Tripolisu pálí i po dětech

Novinky,
Tripolis
Aktualizováno

Dvě děti bojují o život v nemocnici v Tripolisu poté, co je zasáhly kulky sniperů. Jedenáctiletou dívku trefila kulka do hlavy. Zasaženo bylo i batole, uvedla televize.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjský rebel zaujímá pozici za hořícím automobilem.

Článek

Kulka pronikla do dívčiny hlavy. Kousek od místa, kde byla zasažena, bylo do břicha střeleno i tříleté batole. Kulka mu poranila žaludek.

Nemocnice je přitom v katastrofální situaci. Právě kvůli nebezpečí představovanému ostřelovači do práce přestala chodit část personálu. Nikdo neodnáší ani odpadky, mezi nimiž jsou i krví nasáklé obvazy, válí se po zemi pod lůžky. Postele není kam dávat, stojí i na chodbách.

Jeden ze zoufalých lékařů řekl reportérovi SkyNews: „Prosím vzkažte světu, že potřebujeme pomoc.“ O katastrofální humanitární situaci v Tripolisu informoval už v pátek Mezinárodní výbor červeného kříže.[celá zpráva]

Situace se výrazně zhoršila poté, co se rebelové přiblížili k metropoli.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjští vzbouřenci zaujímají pozice poté, co dobyli výcvikové středisko pro ženské příslušnice bezpečnostních sil.

Nemocnice navíc doplácí na svou polohu, nachází se poblíž hotelu Rixos, kde jsou ubytováni zahraniční novináři, a nedaleko Zeleného náměstí, kde se konaly prokaddáfiovské demonstrace a které v noci na pondělí obsadili nadšení příznivci opozice. Poblíž je také sídlo Muammara Kaddáfího v Báb Azízíji.

V okolí nemocnice je slyšet palbu. Jeden z granátů zasáhl i její vnější zeď.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjští vzbouřenci opětují palbu poté, co dobyli výcvikové středisko pro ženské příslušnice bezpečnostních sil.

O nebezpečí ostřelovačů mluví i reportérka SkyNews, která jela s rebely. V jednu chvíli propukla panika, když po koloně začali pálit snipeři. Podle reportéra BBC je situace ve městě velmi nepřehledná. Na střechách jsou ostřelovači a žádná ulice není bezpečná. Občas se vynoří malá skupina v pick-upu s kulomety, provede krátký výpad, a zase stáhne.

Rebelové doufají v útoky NATO

Rebelům, se zatím nepodařilo dopadnout Kaddáfího. Jeho síly kontrolují nejen okolí Báb Azízíje, ale také oblast u hotelu Rixos. Na západě města byli rebelové zatlačeni zpět. Reportéři viděli, jak městem projela velká kolona vojenských vozidel s dobře vyzbrojenými a čerstvými silami.

Foto: Bob Strong, Reuters

Libyjští vzbouřenci opětují palbu poté, co dobyli výcvikové středisko pro ženské příslušnice bezpečnostních sil.

Tanky z komplexu v pondělí odpoledne zatlačily rebely zpět a vyklizeno bylo i náměstí. [celá zpráva]

Kaddáfího síly odpálily další Scud

Večer odpálily síly věrné Kaddáfímu raketu Scud B ze Syrty. Uvedly to americké ozbrojené síly s tím, že Scud se podařilo letounům NATO zneškodnit za letu. Raketu Scud rovněž ze Syrty odpálily Kaddáfího síly již minulý týden. [celá zpráva]

Rebelové nyní doufají, že situaci zvrátí v jejich prospěch noční nálety NATO. Večer se jim podařilo obsadit i letiště a mají pod kontrolou také budovu televize.

Otázkou hlavně je, kde se skrývá Kaddáfí. Podle USA je stále v Libyi, což si myslí i vedení vzbouřenců. Objevily se ale zprávy, že už dávno není v Báb Azízíji a skrývá se v nemocnici v městě Tadžura východně od Tripolisu.

Americký prezident Barack Obama řekl v pondělí, že Kaddáfího režim končí. Dodal ale, že Kaddáfí může zabránit krveprolití, když se vzdá.

Nejasný osud synů

Jasné není ani to, které Kaddáfího syny se podařilo vzbouřencům zadržet. Uvedli, že mají v rukou Sajfa Isláma, Muhammada a Saada. Podle libyjské státní televize, jejíž budova byla dobyta vzbouřenci, a tak nyní vysílá v kooperaci se syrskou televizí, ale Sajf Islám vede jednotky do boje. Také Muhammad prý unikl, když mu lidé věrní Kaddáfímu pomohli uniknout z obklíčeného domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám