Hlavní obsah

Okolí Fukušimy bude roky neobyvatelné

Tokio

Některé oblasti u poškozené jaderné elektrárny Fukušima na severovýchodě Japonska zůstanou dlouhé roky neobyvatelné. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil mluvčí vlády Jukio Edano.

Foto: Reuters

Technik v jaderné elektrárně Fukušima 1

Článek

„Nemůžeme zamítnout možnost, že návrat obyvatel do některých míst bude dlouhou dobu obtížný,“ prohlásil podle agentury Kjódó Edano. Dodal, že o tom, které oblasti v 20kilometrovém ochranném pásmu to budou, vláda teprve rozhodne. Mluvčí ani neupřesnil, jak dlouhou dobu pro zákaz vstupu má na mysli.

Rovněž k myšlence, že by vláda koupila půdu v těchto oblastech a odškodnila majitele, prohlásil, že to se teprve ukáže, protože vláda nerozhodla definitivně.

Vláda v pátek zveřejnila nové údaje o míře radiace v okolí Fukušimy. Na 15 z 50 sledovaných míst je přes 100 milisievertů. V Japonsku je roční norma pro člověka žijícího v průmyslové aglomeraci tři milisieverty.

Úřady se nyní soustředí na zapečetění poškozených elektrárenských bloků. Na prvním reaktoru byl vztyčen prozatímní ochranný stan. V budoucnu se počítá s tím, že vadné reaktory budou zabetonovány.

Fukušimu poškodilo mohutné zemětřesení a tsunami 11. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám