Hlavní obsah

U Kaddáfího sídla se střílí, plukovník zmizel

Tripolis

U sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se od pondělních ranních hodin bojuje. Zatímco povstalci většinou Tripolisu v nadsázce víceméně projeli, u komplexu ve čtvrti Bab Azízíja narazili na tvrdý odpor. O místě pobytu plukovníka se nic neví, šeptá se, že Kaddáfí míří do zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci slaví před branami TripolisuVideo: Reuters

 
Článek

Povstalci podle vlastního prohlášení kontrolují čtyři pětiny města. Kaddáfího sídlo brání i tanky. Šíří se zvěsti, že vůdce zamířil k alžírským hranicím. Už v minulých dnech se psalo, že by mohl prchnout do Tuniska či Jihoafrické republiky. Na letištích v Tunisku čekají fotoreportéři v naději, že zachytí přílet Kaddáfího do exilu, upozornila televize SkyNews.

Zástupce vlády z Benghází v Londýně však uvedl, že Kaddáfí je stále ve vlasti. Britský premiér David Cameron k tomu pouze řekl, že o místě pobytu plukovníka nemá informace.

Foto: Bob Strong, Reuters

Kaddáfího sídlo brání i tanky.

Stanice BBC informovala, že v libyjské televizi stále vysílají pořady na podporu režimu, není však jisté, zda nebyly programy předtočeny. Server The Daily Telegraph zase uvedl, že ve městě po téměř půl roce opět funguje internet.

Foto: ČTK

Foto: Umit Bektas , Reuters

Lidé v Tripolisu rozbíjejí obraz s Kaddáfího podobiznou.

V dobytých čtvrtích města slaví opozice, což platí i pro centrální Zelené náměstí, kterému hodlají vrátit původní název Náměstí mučedníků. Obyvatele východní části města v pondělí ráno probudil hlas imáma zpívající hymnu z časů monarchie před nástupem Kaddáfího.

Také nad diplomatickým zastoupením Libye v Praze v pondělí vztyčili vlajku povstalců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutné oslavy v BengházíVideo: Reuters

Povstalci potvrdili zadržení tří Kaddáfího synů. Jejich šéf Mustafa Abdul Džalíl prohlásil, že Kaddáfímu i jeho potomkům bude zaručena bezpečná cesta ze země. Současně však předtím k uvěznění Sajfa Kaddáfího řekl, že je držen na bezpečném místě, dokud nebude předán spravedlnosti. Na Kaddáfího i jeho syna Sajfa vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám