Hlavní obsah

Zemětřesení u Japonska zanechalo v mořském dně hluboké trhliny

Novinky, coe

Japonská ponorka Šinkai 600 objevila na mořském dně u Japonska hluboké praskliny, jež pravděpodobně způsobilo mohutné březnové zemětřesení. To vyvolalo i vzedmutí ničivé vlny tsunami, která způsobila katastrofu, v níž našlo smrt přes 15 tisíc lidí. O objevu puklin informoval americký server upi.com.

Foto: Reuters

Trhlina na mořském dně pravděpodobně způsobená březnovým zemětřesením

Článek

Ponorka od července do srpna prozkoumala několik míst na mořském dně u Japonska a u pobřeží prefektur Iwate, Miyagi a Fukušima objevila v hloubce od 3 do 5,5 kilometru hluboké praskliny. Vědci usuzují, že trhliny musely vzniknout po zemětřesení 11. března, protože při posledním průzkumu před pěti lety v oblasti žádné objeveny nebyly.

„Tentokrát jsme našli více prasklin než po předchozích zemětřeseních,“ uvedl Katsunori Fudžikura z japonské agentury pro výzkum oceánů.

Pořízené snímky ukazují většinou trhliny kolem 20 centimetrů široké a až několik metrů dlouhé. U Iwate však byla objevena puklina o šířce až jeden metr.

V oblasti vědci objevili také mušle druhu Calyptogena phaseoliformis, které se běžně v této oblasti nevyskytují. Tyto organismy jsou schopny pohlcovat sulfany, které produkují bakterie žijící u zdroje metanu unikajícího z trhlin.

V pátek naměřili otřesy 6,8 Richtera

Japonsko leží v oblasti čilé seizmické aktivity, kvůli níž byl zřízen systém včasného varování před zemětřesením a následnou vlnou tsunami. Japonský meteorologický úřad varoval před přívalovou vlnou naposledy v pátek, kdy v oblasti propuklo zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy stupnice.

Otřesy vyvolaly v rizikových oblastech paniku, varování před tsunami však bylo posléze odvoláno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám