Hlavní obsah

Poctiví Japonci odevzdávali peníze nalezené v troskách po tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonci projevili svou pověstnou poctivost, když vrátili na policii 3,7 miliardy jenů (asi 820 miliónů korun), které nalezli v peněženkách a sejfech pohřbených v troskách měst, jež postihlo 11. března ničivé zemětřesení a přívalová vlna tsunami. Informovala o tom ve čtvrtek japonská média.

Článek

Japonští dobrovolníci a záchranáři odevzdali na policejní stanice v prefekturách Mijagi, Iwate a Fukušima více než 5700 sejfů, které zůstaly pod ruinami zřícených budov či které vyplavilo moře.

Sejfy obsahovaly cennosti v hodnotě 2,36 miliardy jenů (523 miliónů korun), z nichž se 96 procent podařilo vrátit původním majitelům. Obsahem sejfů byly totiž povětšinou vkladní knížky či jiné dokumenty se jmény a adresami dotyčných. Některé jednotlivé sejfy obsahovaly až 100 miliónů jenů (22 miliónů korun), takže mohly být pro případného zloděje velkým lákadlem.

Další finanční obnosy byly v tisícovkách peněženek a tašek, které byly rovněž předány policii, takže celková částka odevzdaných peněz dosáhla 3,7 miliardy jenů.

Reklama

Související články

Japonci našli po tsunami "ztracený svět"

Když se 11. března letošního roku přes Japonsko přehnala obří vlna tsunami, pohřbila celá města a vesnice. Lidé přišli o své domovy a někteří i o své blízké....

Výběr článků

Načítám