Hlavní obsah

Kaddáfí je nemocný a chce do JAR, napsal arabský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se chce odebrat do Jihoafrické republiky. Informoval o tom dnes panarabský list Aš-Šark al-Avsat. Vedoucí Kaddáfího kanceláře Bašír Sálih měl údajně při rozhovorech v Mauritánii, Mali a Tunisku prohlásit, že jeho šéf je nemocný a chtěl by odjet ze země kvůli lékařskému ošetření.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Podle informací listu Kaddáfí požádal prezidenta Jihoafrické republiky Jacoba Zumu, aby ho přijal spolu s rodinou. Údajně se spojil i s vysokými francouzskými a britskými činiteli, aby měl zajištěno vycestování ze země.

Povstalcům se v posledních dnech podařilo postoupit k hlavním baštám Kaddáfího, Syrtě a metropoli Tripolisu. Zaznamenali přitom ale velké ztráty na životech. Povstalecká média ve středu informovala, že v Závíji, asi 50 kilometrů od Tripolisu, Kaddáfího jednotky stále drží své pozice.

Rebelové připravili novou cestovní mapu, která definuje postup po odchodu Kaddáfího. Dokument, jehož kopii ve středu získala agentura AFP, je upravenou verzí plánu představeného v březnu Přechodnou národní radou (NTC).

Předpokládá přesun NTC ze současného sídla v Benghází do Tripolisu, kde by rada nejpozději do třiceti dnů jmenovala přechodnou vládu, která povede zemi a připraví volby do národního shromáždění. Předání moci zvolenému shromáždění proběhne nejpozději do osmi měsíců. NTC by se vzdala moci zároveň s prvním zasedáním tohoto národního shromáždění o 200 členech. To by jmenovalo premiéra a hlasovalo by o důvěře jím sestavené vlády. Mapa také počítá s vypracováním nové ústavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám