Hlavní obsah

Biden přijel otestovat příští hlavu Číny

Právo, Pavel Urban
Peking

Obtížnou misi hodnou agentovy práce zahajuje dnes v Pekingu americký viceprezident Joe Biden. Má vzácnou příležitost – slovy Kennethe Lieberthala z Brookingsova washingtonského ústavu – prozkoumat „toho druhého chlapíka“: viceprezidenta ČLR Si Ťin-pchinga (58).

Foto: Profimedia.cz

Americký viceprezident Joe Biden se už se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem krátce setkal letos v červnu v Římě.

Článek

V amerických politických kruzích je Si málo známý. A přitom je to klíčově důležitý muž. Půjde-li vše, jak má, bude do dvou let čínskou jedničkou. To podle postupu, který Čína po smrti reformátora Teng Siao-pchinga už jednou úspěšně vyzkoušela: Chu Ťin-tchao byl nejdříve zvolen šéfem strany, půl roku nato i prezidentem. Bez mocenských otřesů, v poklidu.

Teď se široce očekává, že podle stejného scénáře se odehraje i nové střídání stráží na špici. Na podzim 2012 – zřejmě v říjnu – na sjezdu KS Číny vystřídá Si Ťin-pching Chua ve funkci generálního tajemníka a na jaře 2013 na obvyklém březnovém výročním zasedání parlamentu jako hlavu státu.

I ti, kdo k němu mají v Číně blízko, tápou o jeho postoji k politické reformě.
Bonnie Glaserová, Centrum pro strategická a mezinárodní studia

I oficiální China Daily v úterý psal o Si Ťin-pchingovi jako o muži, který „pravděpodobně“ nahradí Chua. Tím potvrdil, že zůstává favoritem. Čína se děsí neklidu, dělá vše pro stabilitu.

Patří k princátkům

Viceprezident patří k tzv. „princátkům“, potomkům rodičů, kteří byli vysokými funkcionáři či souputníky Velkého kormidelníka – byť řadu z nich Mao pro jejich názory často tvrdě pronásledoval.

Jak upozorňuje Bonnie Glaserová ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia, Si Ťin-pching ale pochází už z nové generace, která je více otevřená světu, ale také silněji nacionalistická. Většina z toho, co o něm Washington ví, je z rozhovorů zaznamenaných politiky, jako je čínsky mluvící australský ministr zahraničí Kevin Rudd či singapurský veterán Lee Kuan Yew.

Glaserová si ale nemyslí, že Si své názory Bidenovi široce předestře. Musí být totiž mimořádně opatrný, než převezme moc. „I ti, kdo k němu v Číně mají blízko, tápou, jaký zastává postoj k velmi kontroverzním, citlivým otázkám, jako je politická reforma.“

Co ukáže puzzle

Biden se setká s viceprezidentem a premiérem v úvodní den návštěvy. Večer pro něj Si Ťinpching měl uspořádat banket. Druhý den přijde mezi americké a čínské podnikatele a sejde se s prezidentem Chuem.

Pak se v doprovodu Si Ťin-pchinga vydá na jihozápad Číny do prosperujícího města Čcheng-tu označovaného za centrum čínského vojenskoprůmyslového komplexu.

Na tamní univerzitě promluví o bilaterálních vztazích a poté navštíví nedaleké Tu-ťiang-jen, aby se seznámil s obnovou střední školy zničené při děsivém zemětřesení, které postihlo provincii v roce 2008. Nato s viceprezidentem neformálně povečeří v místní restauraci.

To vše ukazuje, že Biden stráví po boku Si Ťin-pchinga skutečně hodně času. Připočte-li se k tomu dav píšících i obrazových novinářů, který ho bude doprovázet, materiálů k analýze bude spousta. Z nich Washington bude skládat puzzle příštího politického establishmentu ČLR v rámci tzv. páté generace vůdců od roku 1949.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám