Hlavní obsah

Pákistánci pustili Číňany k vrtulníku, který se zřítil u bin Ládina

– Washington
Novinky, rei

Pákistán umožnil Číně přístup k do té doby neznámému „neviditelnému“ vrtulníku, který se počátkem května zřítil u domu v Abottabádu při razii amerických vojáků proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi. V neděli o tom informovaly The Financial Times (FT).

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahradě domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Článek

„Spojené státy mají informaci, že Pákistán, a hlavně jeho tajná služba ISI, zpřístupnila čínské armádě zřícenou helikoptéru v Abottabádu,“ citoval list nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb. Pákistánci údajně nechali Číňany, aby si stroj vyfotili a sebrali vzorky jeho speciálního pláště.

Vrtulník byl jeden ze dvou upravených strojů Blackhawk, které zasahovaly u domu bin Ládina. Helikoptéry byly vybaveny novými technologiemi umožňujícími, že stroje nebudou zpozorovány radary a jinými zařízeními. Jeden z nich se však při přistávacím manévru zřítil. Důvodem mohlo být příliš teplé počasí.

Nestačili zamést všechny stopy

Američané se snažili havarovaný vrtulník po zastřelení bin Ládina zlikvidovat a zamést stopy, ale to se jim úplně nepodařilo a u domu zůstala ležet zadní část stroje, jejíž fotografie se objevila na internetu. Americkému senátorovi se později podařilo vyjednat vydání zbylých částí a ty se posléze vrátily do USA. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku v areálu komplexu, kde se ukrýval bin Ládin

Zatímco pákistánská vláda zprávu Financial Times o poskytnutí přístupu Číňanům nekomentovala, velitel ozbrojených sil Ašfák Kajání ji odmítl. Ovšem kromě toho, že Pákistán má s Čínou dobré vztahy, zvýšili podezření sami Pákistánci svými prohlášeními bezprostředně po útoku v Abottabádu. Tehdy hrozili, že k vrtulníku Číňany pustí.

„Jasně jsme je hned po razii žádali, aby k poničeným zbytkům vrtulníku nikoho nepouštěli,“ řekl zdroj Financial Times, podle nichž sice Pákistán zůstává strategickým partnerem Spojených států, ale tento vztah dostal jednostrannou akcí proti bin Ládinovi na pákistánském území vážnou ránu. Rozpory se od té doby jen prohlubují a poskytnutí přístupu ke stroji čínským expertům by rozkol jen potvrzovalo.

Američané nedávno pozastavili třetinu každoroční výpomoci na obranu v celkové výši 2,7 miliardy dolarů. Ani ta ale nezvrátila přívětivější postoj Pákistánu vůči Číně, která v zemi významně investuje do infrastruktury a je jeho hlavním dodavatelem zbraní. Vzájemný obchod obou zemí dosahuje objemu téměř 9 miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám