Hlavní obsah

Konec krys je blízko, burcoval stoupence Kaddáfí

– Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v pondělí časně ráno vyzval v televizním projevu své stoupence, aby se ozbrojili a připravili se k boji proti povstalcům a silám Severoatlantické aliance (NATO). Projev, který byl podle státní televize přenášen živě, byl podle agentury Reuters prvním Kaddáfího veřejným vystoupením od chvíle, kdy rebelové zahájili rozsáhlou ofenzivu a přiblížili se k Tripolisu.

Článek

"Popadněte své zbraně a jděte bojovat za osvobození Libye od zrádců a od NATO, kousek po kousku," prohlásil Kaddáfí, z jehož řeči televize odvysílala pouze zvukovou stopu.

"Konec kolonizátorů a konec krys je blízko" uvedl dále libyjský vůdce s použitím výrazů, jimiž označuje síly NATO a rebely. "Utíkají od jednoho domu ke druhému před masami, které je pronásledují," dodal.

Části projevu nicméně byly podle agentury AFP zcela nesrozumitelné. Kaddáfí mluvil po telefonu a výpadky zvuku stanice označila za technickou poruchu.

Povstalci se blíží

Konflikt v Libyi začal v únoru inspirován lidovými povstáními, která smetla dlouholeté režimy v Egyptě a v Tunisku. Jednotky věrné Kaddáfímu, který zemi vládne už 41 let, ale proti demonstrantům tvrdě zasáhly a zabily stovky lidí. Demonstrace následně přerostly v ozbrojený konflikt, v němž povstalce podporují letadla NATO.

V posledních dnech zahájili rebelové rozsáhlou ofenzivu, během níž se zatím nejvíc přiblížili k Tripolisu, který zůstává Kaddáfího baštou. Jedním z hlavních bojišť nyní je město Závíja asi 50 kilometrů západně od Tripolisu. Závíja má strategicky důležitou polohu, protože leží na dálnici spojující metropoli s Tuniskem. Cesta má pro Tripolis zásadní význam z hlediska zásobování.

Reklama

Související články

Kaddáfí slíbil smrt "zrádci Berlusconimu"

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se rozhodl, že spáchá atentát na italského premiéra Silvia Berlusconiho. V sobotu to napsal italský deník Corriere della Sera....

Velká ofenzíva libyjských povstalců selhala

Ofenzíva libyjských rebelů na západě byla zastavena. Armáda dobyla v neděli zpět město Bír Hanám, které povstalci obsadili v sobotu ve snaze vytvořit si...

Výběr článků

Načítám