Hlavní obsah

Bezpilotní letouny v Pákistánu připravily o život už 164 dětí

Novinky, rei
Londýn

Akce amerických bezpilotních letounů nad pákistánským územím stály život více civilistů, než se dosud uvádělo. Z potvrzených zpráv plyne, že mezi více než 2000 oběťmi je civilistů nejméně 385, z toho přinejmenším 164 dětí. Uvedla to ve své zprávě britská nevládní organizace Úřad investigativní žurnalistiky.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator se střelou Hellfire

Článek

Úřad shrnul všechno, co je známo o tajných akcích Američanů v Pákistánu a detailně zmapoval jeden každý americký nálet, o němž existuje nějaká zmínka. Novináři vyšli z 2000 zpráv a reportáží, výpovědí svědků a zpráv nevládních organizací, tajných diplomatických depeší USA zveřejněných serverem WikiLeaks, uniklých zpráv z tajných služeb i informací přímo od politiků a bývalých agentů.

Výzkumníci především zjistili, že útoků americká Ústřední zpravodajská služba CIA podnikla o osm procent více, než se dosud uvádělo. Dodnes jich od roku 2004 bylo uskutečněno nejméně 291.

Obětí je odhadem 2292 až 2863, což je téměř dvojnásobek dosud udávaných počtů. „Zdá se, že zamýšlené cíle – radikálové v kmenových oblastech – tvoří většinu zabitých,“ píše se ve zprávě s tím, že jsou známa jména 126 zabitých význačnějších islamistů.

Obama se s nálety nerozpakuje

Mezi oběťmi je však nejméně 385, ale možná až 775 civilistů, z nichž 164 až 168 jsou děti. „Za prezidenta George W. Bushe bylo zabito dítě při každém třetím náletu,“ informuje dokument.

Za Bushova nástupce Baracka Obamy ale počet útoků několikanásobně narostl. Zatímco za Bushe bylo od roku 2004 do ledna 2009 podniknuto přinejmenším 43 náletů, za Obamy od ledna 2009 nejméně 248.

Obamův poradce pro boj terorismem John Brennan nedávno prohlásil, že nálety v Pákistánu „neohrožují nevinné muže, ženy a děti“. Přesto je mezi nejméně 1842 oběťmi náletů za Obamy přinejmenším 218 civilistů.

Americká vláda v reakci na zjištění novinářů uvedla, že má „s metodologií a zjištěnými počty“ problém. Sama uvádí, že bezpilotní letouny zabily okolo 2050 lidí. Všichni kromě pěti desítek lidí byli podle ní radikální bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám