Hlavní obsah

Tálibán popírá smrt muže, který sestřelil americký vrtulník

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán popřelo, že by při náletu NATO zahynul muž, který sestřelil americký vrtulník se speciálním komandem. Zprávu o jeho smrti zveřejnil generál John Allen. Tálibán ji okamžitě dementoval, nyní uvedl další podrobnosti.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Článek

"Je to lež. Když jsme viděli zprávu nepřítele, kontaktovali jsme bojovníka, který helikoptéru sestřelil, mrtev není," prohlásil mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Připustil, že při náletu v příslušné oblasti byli zabiti čtyři bojovníci, ale muž, který vrtulník sestřelil, "mezi nimi rozhodně nebyl".

Velitel zahraničních jednotek v Afghánistánu, americký generál John Allen, ve středu oznámil, že koaliční vojáci už v pondělí vystopovali skupinu tálibů, která byla po sestřelení stroje stále na útěku. Posléze je spojenecké letouny zlikvidovaly. [celá zpráva]

Mezi zabitými povstalci byl podle generála Allena kromě předpokládaného střelce také významný představitel hnutí mulla Muhibulláh (Mobiulláh). Zabiulláh to popřel s tím, že ve skupině byli jen běžní bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám