Hlavní obsah

Při náletu zahynuly v Libyi děti, Mugabe přirovnal NATO k al-Káidě

Tripolis/Ženeva

Při pondělním náletu NATO na vesnici východně od Tripolisu u města Zlitán zahynulo 85 civilistů včetně dětí. Uvedly to v úterý libyjské sdělovací prostředky. Televize podle ČTK odvysílala záběry ohořelých těl dětí. Aliance tvrzení prověřuje. Čelí také kritice ze strany OSN kvůli náletům na zařízení libyjské státní televize. Prezident Zimbabwe Robert Mugabe dokonce NATO přirovnal k al-Káidě.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Zničená škola ve Zlitánu

Článek

Libyjská televize ukázala i záběry zraněných žen a dětí ošetřovaných v nemocnici. Podle jejího zdroje při útoku na vesnici přišlo o život 85 lidí. Libyjská státní tisková agentura JANA tvrdí, že zemřeli členové 20 rodin.

Zničená vesnice leží poblíž pobřežního města Zlitán. Tam síly NATO v nedávné době zintenzivnily útoky na vládní jednotky. Aliance přiznala, že při pondělním večerním útoku byl ve Zlitánu zasažen jeden z cílů, ale není jasné, zda jde o totéž místo, o němž dnes hovoří libyjská média.

Foto: Bob Strong, Reuters

Zničený tank u kráteru po explozi pumy v Bír Hanánu

"Nejsme schopni potvrdit zprávy o civilních obětech, ale ztráty životů civilistů vždy litujeme. NATO se snaží ušetřit civilisty co největší měrou na rozdíl od režimu (Muammara) Kaddáfího, který na civilisty útočí záměrně," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zástupce aliance.

Foto: Bob Strong, Reuters

Trosky garáží vojenských vozidel v Bír Hanánu, zaháhla je bomba NATO.

O Zlitán byly v posledních dnech svedeny tvrdé boje, obě strany konfliktu uvedly, že v něm zvítězily a město obsadily.

UNESCO kritizuje nálety NATO

NATO čelí ale kritice z více stran. Předsedkyně UNESCO Irina Boková v pondělí odsoudila nálety NATO na zařízení libyjské státní televize, při nichž 30. července zahynuli nejméně tři lidé a přes deset jich bylo zraněno.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Exploze ve východní části Tripolisu z noci na 9. srpna

„Odsuzuji útok NATO na al-Džamahíriji a její zařízení,“ uvedla v prohlášení, o němž informuje agentura Reuters. „Zařízení médií by neměla být napadána při vojenských akcích. Rezoluce Rady bezpečnosti 1738 odsuzuje akty násilí proti novinářům a zaměstnancům médií v dobách konfliktů. Podle Bokové jsou tyto útoky dokonce v rozporu s principy Ženevských konvencí. „Umlčení médií není nikdy řešením,“ dodala.

Foto: Bob Strong, Reuters

Vybombardovaná úřední budova v Bír Hanánu

NATO se hájilo, že útočilo na pozemní retranslační stanice, aby umlčelo vysílání státní televize, které podněcuje násilí.

Mugabe označil NATO za teroristickou organizaci

Do NATO se v pondělí pustil i kontroverzní nedemokratický zimbabwský prezident Robert Mugabe. „V Evropě jsou blázniví lidé. Blázniví lidé, kteří odmítají pravdu, blázniví lidí, kteří vzdorují mezinárodnímu právu. Podívejte se, co dělají v Libyi. NATO jedná proti mezinárodnímu právu. Usiluje zabít Kaddáfího. Záměrně zabilo některé z jeho dětí. To je důvod, proč říkám, že NATO je teroristická organizace. Porušuje mezinárodní právo. Ztratilo své oprávnění.“

NATO pak podle listu Zimbabwean přirovnal k Tálibánu a al-Káidě.

Reklama

Výběr článků

Načítám