Hlavní obsah

Dělníky na zimbabwských diamantových polích brutálně mučí

– Harare
Novinky,

V diamantových polích v Zimbabwe jsou trestné tábory vedené policisty a vojáky, ve kterých končí vzpurní dělníci i lidé těžící bez povolení. Jsou tam brutálně mučeni, bičují je přes genitálie, bijí je holemi a pouštějí na ně hladové psy. Ženy jsou znásilňovány. Uvedeno to bylo v pořadu BBC Panorama, který zmiňuje, že Evropská unie zvažuje částečně uvolnit zákaz dovozu zimbabwských diamantů.

Foto: Profimedia.cz

Zimbabwští vojáci na přehlídce v Harare v roce 2010, kde je prezident Robert Mugabe vyzval, aby chránili národní bohatství včetně diamantových polí.

Článek

Svědci pořadu vypovídají o úděsných podmínkách v táborech. Končí tam dělnicí naverbovaní policisty a vojáky, kteří odmítli poslušnost nebo chtěli příliš velký podíl na vytěžených diamantech, i civilisté, kteří se pokoušeli těžit diamanty sami načerno.

Jeden z vězňů, který byl propuštěn v únoru, popsal situaci v táboře v Marange, který tvoří několik velkých vojenských stanů obklopených ostnatým drátem: „Je to místo, kde se mučí, bijí tam horníky, že nejsou schopni chodit. Bili nás čtyřiceti ranami bičem ráno, čtyřiceti dopoledne a čtyřiceti večer.“

Sám nemůže používat jednu ruku a špatně chodí. „Bili mě tam poleny, bili mě přes chodidla, když jsem ležel na zemi. Když mě bili do kotníků, používali také kameny."

Foto: Profimedia.cz

Zimbabwský prezident Mugabe vyobrazení na kartách jako císař obklopený pytli s diamanty i jeho policie bijící obyčejné lidi.

Dodal, že v táboře vždy strávil několik dní, než přišli noví vězni. Ženy byly podle něj propouštěny dříve, většinou poté, co je znásilnili.

Jeden ze zimbabwských důstojníků BBC přiznal, že v táboře lidé umírali, ale nejsou o tom záznamy: „I když někdo umřel, vojáci to neoznámili, nechtěli, aby se to vědělo."

Policista se přiznal, že vězně bičoval přes genitálie

Člen policejní jednotky, který sloužil v hlavním táboře koncem roku 2008, přiznal, že vězně bičoval přes genitálie, topil je a vysmíval se jim. Běžně se také na ně pouštěli psi. „Mohli vězně připoutat a vypustit na ně psy, kteří je pokousali. Bylo slyšet hodně křiku.“ Dodal, že když pracoval v táboře, jedné ženě psi roztrhali prsa: „Nemyslím si, že to přežila.“

Další svědek uvedl, že skončil v nedalekém táboře Muchena v roce 2008. Znovu byl dopaden v roce 2010, zřejmě kvůli nelegální těžbě. Mezi lety 2008 a 2010 se nic nezměnilo. Pořád je hodně lidí bito nebo pokousáno psy.

Komise nic nezjistila

Tábory se nacházejí v oblasti Zengeni u Marange, kde jsou jedny z nejvýnosnějších diamantových polí na světě. Jeden z táborů leží půldruhého kilometru od dolu Mbada, který patří společnosti vlastněné blízkým přítelem prezidenta Roberta Mugabeho.

Prodej diamantů z oblasti Marange byl v roce 2009 zakázán mezinárodní iniciativou tzv. Kimberleyským procesem (KP). V tom jsou zastoupeni představitelé společností těžících a zpracovávajících diamanty, vlády i nevládní organizace. Cílem je zamezit prodeji tzv. krvavých diamantů, které na různých místech Afriky těží vzbouřenecké skupiny a financují si z nich svůj boj.

Foto: Philimon Bulawayo , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Podle představitelů KP, kteří v srpnu 2011 navštívili oblast, se situace výrazně zlepšila, i když problémy přetrvávají.

Mluvčí KP Nick Weston k objevu trestných táborů řekl BBC: "Nic takového jsme nezaznamenali.“

Evropská unie je podle BBC připravena povolit dovoz diamantů z oblasti Marange. V neveřejné zprávě, k níž se dostala právě BBC, se píše, že dva z dolů v oblasti už splňují mezinárodní standardy a proto by se mohly diamanty z nich prodávat na trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám