Hlavní obsah

Velká ofenzíva libyjských povstalců selhala

Tripolis/Benghází

Ofenzíva libyjských rebelů na západě byla zastavena. Armáda dobyla v neděli zpět město Bír Hanám, které povstalci obsadili v sobotu ve snaze vytvořit si nástupní prostor k postupu na Tripolis. Libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí v neděli na tiskové konferenci v Tripolisu řekl, že město je pod kontrolou vlády a "život se tam vrátil do normálních kolejí".

Foto: Youssef Boudl , Reuters

Raketomet na vozidle rebelů

Článek

Libyjští povstalci zahájili v sobotu rozsáhlou ofenzívu na západě země s cílem postoupit z hor Nafúsa na sever a odříznout Tripolis od měst na západě země.

V sobotu večer po dobití Bír Hanámu jeden z velitelů vzbouřenců Džamma Ibrahím řekl, že město bylo dobyto a povstalci postoupili dál za něj, mířili severním směrem na strategické město Závíja. „Nyní se může Kaddáfí bránit sám,“ řekl velitel, pak ale opatrně dodal: "Naším cílem je Tripolis, ale nemůže skočit přímo na něj, musíme postupovat město po městu.“

O protiútoku vládních vojsk, který měl vzbouřence zatlačit zpět na jih, povstalecké zdroje neinformovaly.

Na město zaútočilo několik set povstalců. Postup z Nafúsy jim umožnilo 40 tun výzbroje, které jim dodali navzdory zbrojnímu embargu Francouzi.

Povstalci rovněž v sobotu zaútočili na přístav Brigu na východě země. „Je tu velký pohyb na všech frontách okolo Brigy, kde se útočí ze tří stran,“ řekl další mluvčí povstalců Mohammad Zavavi. Dodal ale, že postup je pomalý, protože vláda okolo města nakladla miny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám