Hlavní obsah

Nigerijský region se bude z ropného znečištění vzpamatovávat 30 let

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vyčištění nigerijského Ogonilandu od ropy může trvat až 30 let a přijít na miliardu dolarů (přes 17 miliard korun), uvedla ve čtvrtek ve svojí zprávě OSN. Stalo se tak den poté, co petrochemická společnost Shell přiznala odpovědnost za dvě ropné katastrofy v oblasti, kde před třemi lety uniklo tolik ropy co z tankeru Exxon Valdez, jenž na konci 80. let zničil pobřeží Aljašky.

Foto: Profimedia.cz

Vody a půdu v Ogonilandu negativně poznamenalo půl století těžby ropy.

Článek

Ogoniland v deltě Nigeru krutě poškodilo 50 let těžby více, než se předpokládalo, uvádí dokument Programu pro životní prostředí (Unep) při OSN.

„Nejméně deset místních komunit pilo vodu kontaminovanou vysokými koncentracemi uhlovodíků,“ píše se ve zprávě. I oblasti, jejichž povrch se zdát být nedotčen, mají vážně kontaminované podloží. Jedno z poškozených společenství pilo ze studní vodu obsahující rakovinotvorný benzen, jehož bylo 900násobně nad povolenou normou.

Ve vodách v blízkosti státního ropovodu se nacházejí až osm centimetrů tlusté ropné chuchvalce, což bylo ovšem hlášeno už před šesti lety. Firma Shell ale podle OSN nedbala o hygienu a ochranu zdraví, neprováděla dostatečnou kontrolu a údržbu své infrastruktury.

Na druhou stranu zpráva přiznává i podíl místních, kteří provádějí na ropovodech sabotáže a ropu kradou.

Další Exxon Valdez

V Deltě Nigeru došlo od roku 1989 k 7000 únikům ropy. Podle Amnesty International do delty uniklo celkem 13 miliónů barelů ropy, což je dvakrát více než loni z vrtu Macondo do Mexického zálivu.

Společnost Shell v předvečer zveřejnění kritické zprávy ve středu přiznala odpovědnost za dva úniky ropy v letech 2008 a 2009.

Podle expertů byly úniky ropy v roce 2008 mimořádně velké a srovnatelné s únikem ropy z poškozeného tankeru Exxon Valdez v roce 1989. Z něj uniklo 40 miliónů litrů ropy. Shell dosud připouštěl jen únik 160 000 litrů.

Ropa podle expertů unikla z ropovodu. V roce 2008 dvakrát praskl ropovod Bodo Bonny, jímž denně protéká 120 000 barelů ropy. Zničeno bylo 20 kilometrů čtverečných ramen v deltě Nigeru.

Zástupci místní rybářské komunity se dali slyšet, že budou požadovat mnohamiliónová odškodnění. Shell původně nabídl obyvatelům 3500 liber, padesát pytlů rýže a padesát pytlů fazolí, cukr, olej a rajská jablíčka.

Také nigerijská vláda stížnosti lidí z Ogonilandu roky ignorovala. Pouze po vyhrocené kampani v 90. letech musela Shell načas těžbu přerušit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám