Hlavní obsah

Češi objevili v poušti dalších 6000 hladovějících Somálců

Somali region/Praha

Čeští humanitární pracovníci působící v etiopském regionu Somali objevili v poušti asi 6000 hladovějících a podvyživených lidí. K původní skupině pastevců, jejichž zvířata pomřela, se podle zprávy společnosti Člověk v tísni přidali uprchlíci ze Somálska.

Článek

„V oblasti jižně od města Kelafo tým Člověka v tísni původně chystal pomoc pro 1 500 neregistrovaných uprchlíků. Při průzkumu však objevil mnohem početnější skupinu přibližně 6 000 uprchlíků, kteří se nacházejí ve velmi vážné situaci,“ uvedla organizace v tiskovém prohlášení.

Někdejší pastevci podle zprávy žijí v oblasti již několik měsíců a „akutně jim docházejí zásoby potravin. Nově k nim přibývají uprchlíci před hladomorem. Usedlíci nově příchozí zpočátku částečně podporovali, v současné chvíli však již nemají z čeho. Denně sem přichází pět až šest nových rodin, většinou žen s až pěti dětmi, jejichž manželé zůstali v Somálsku. Ženy s dětmi se na místo dostávají vyčerpané i dvoutýdenní cestou pouští a tedy ve velmi špatném zdravotním stavu – přibližně 40 % dětí trpí vážnou podvýživou a každý týden několik dětí umírá“.

„Situace na místě je mnohem vážnější, než jsme očekávali. Lidí je více a zdravotní stav dětí i části dospělých je kritický. Lidé se shromažďují kolem jediného zbylého zdroje vody v okolí, dochází jim jídlo,“ řekl vedoucí etiopské mise organizace Marek Štys.

Koordinátorka organizace Marie Skálová se ve spolupráci s místní organizací WASDA snaží zajistit dodávku pomoci. Pro 6000 lidí, kteří zatím přežívali v oblasti bez pomoci, Člověk v tísni chystá v nejbližších dnech distribuce jídla, nutričně bohatou výživu pro děti, zdravotní péči a hygienické zázemí. Pomoc ale komplikují logistické problémy a odlehlost lokality. V oblasti navíc prakticky není dostupný benzín.

Africký roh postihlo nejhorší sucho za 60 let. Milióny lidí jsou zcela bez potravy. OSN v několika oblastech vyhlásila stav hladomoru. Podle Lékařů bez hranic je v regionu v pohybu bezprecedentní množství lidí. Sucho a hlad jich podle USA v Somálsku usmrtily téměř 30 000.

Foto: ČTK

Jak pomoci hladovějícím lidem v Africe?
Nezisková organizace Člověk v tísni vyslala do Somálska své lidi na pomoc strádajícím obyvatelům země.
Sbírkové konto Člověka v tísni: Sbírkové konto – 7069 7069/0300 IBAN: CZ87 0300 0000 0000 7069 7069 BIC (SWIFT): CEKOCZPP
SMS zprávy v hodnotě 30 korun je možné posílat ve tvaru "DMS SOSSOMALSKO" na číslo 87777
Také UNICEF zorganizoval sbírku na pomoc dětem strádajícím v zemích Afrického rohu, kam spadá Somálsko, Keňa, Etiopie a Džibutsko
Peníze lze posílat na sbírkový účet UNICEF ČR: 11771177/0300, variabilní symbol 800.
Dárci také mohou posílat SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777. Cena DMS je 30 Kč, UNICEF z toho obdrží 27 korun.

Reklama

Související články

OSN vyhlásí v Somálsku hladomor

V suchem nejhůře postižených regionech v Somálsku panuje hladomor. Britskému listu The Daily Telegraph to řekli dva vysoce postavení představitelé OSN....

Výběr článků

Načítám