Hlavní obsah

Kvůli fukušimské elektrárně v Japonsku padají hlavy

Novinky,
Tokio

Tři vysocí představitelé, kteří mají na starost jaderné elektrárny, byli v Japonsku odvoláni kvůli tomu, jak postupovali při havárii v jaderné elektrárně Fukušima po zemětřesení z 11. března. Ve čtvrtek je podle BBC odvolal ministr průmyslu a obchodu Banri Kajeda poté, co v elektrárně naměřili smrtelnou hladinu radioaktivity. Sám chce též odstoupit.

Foto: Profimedia.cz

Zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima.

Článek

Odvolán byl předseda Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost Nobuaki Terasaka, předseda Úřadu pro přírodní zdroje a energii Tecuhiro Hosono a náměstek ministra pro ekonomiku, průmysl a obchod Kazuo Macunaga.

Kajeda současně oznámil, že i on plánuje odstoupit, protože se za krizi cítí být zodpovědný. Neuvedl však, kdy tak učiní, ačkoli je pod palbou kritiky opozice.

„Plánuji vpustit čerstvý vzduch na ministerstvo,“ řekl Kajeda, když oznamoval změny. Míní také ustavit novou nezávislou komisi pro jadernou energetiku.

Vláda byla spojena s jadernou energetikou

Fukušimská krize ukázala, že mezi vládou a výrobci energie jsou příliš silné vazby. Doposud byl ministr pro průmysl a obchod odpovědný nejen za bezpečnost elektráren, ale také za propagaci jádra.

Situaci vyhrotilo, když se ukázalo, že velké společnosti provozující jaderné elektrárny instruovaly své zaměstnance, aby přes e-mail lobbovali v televizních diskusích. [celá zpráva]

Z elektrárny stále uniká radioaktivita. Elektrárenská společnost Tepco, která ji provozuje, uvedla, že problém bude vyřešen mezi říjnem a lednem. Tento týden byla v elektrárně naměřena vůbec nejvyšší hladina radioaktivity od zemětřesení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám