Hlavní obsah

Australské policii se podařilo odstranit bombu z dívčina krku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Australská policie ve čtvrtek po deseti hodinách osvobodila osmnáctiletou Madelaine Pulverovou, která měla na krku nálož. Bomba ještě nebyla zlikvidována, zatím je nedotčena a zkoumají ji pyrotechnici. Uvedl to Sydney Morning Herald. Dívka je v pořádku a už je s rodiči, kteří s ní nemohli mluvit v době, kdy policie zasahovala.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Policisté se několik hodin snaží zlikvidovat výbušninu na dívčině těle.

Článek

Po osvobození policie uvedla, že se dívka cítí dobře, jen to pro ni bylo nepohodlné.

Pyrotechnici se snažili po deset hodin zlikvidovat výbušný systém, který byl na těle 18leté Australanky. Ten jí připevnil maskovaný útočník, který vtrhl do domu, když v něm byla sama. Podle policie se dívka již v minulosti s útočníkem několikrát setkala. Více ale neuvedla. Odmítla i cokoli sdělit k požadavkům útočníka.

"Chceme dostat do rukou, toho, kdo to udělal," řekl podle BBC asistent komisaře Mark Murdoch. K motivu uvedl jen, že je příliš brzy na to o něm mluvit.

Rodiče Madelaine Bill a Belinda  byli v době útoku mimo dům na ulici Burrawong avenue. Policie jim neumožnila s dcerou mluvit až do té doby, než ji vysvobodila.

„Pro ně je to asi o trošku těžší než pro ni,“ řekl listu Sydney Morning Herald asistent komisaře Mark Murdoch. „Jsou to starající se a milující rodiče a takoví mají obvykle obavy o svou dceru. Drží se dobře, ale je to pro ně pěkně tvrdé.“

S dívkou byli v domě čtyři policisté, vyjednávači a pyrotechnici. Podle Murdocha šlo o neobvyklé a bizarní zařízení. Zatím stále není jasné, zda mohlo explodovat. Policie je nyní zkoumá pomocí rentgenu. Prý je to oříšek k rozlousknutí.

Ocenil přístup dívky: „Mladá žena je v pořádku a dělá vše pro to, aby pomohla policii zjistit, co se stalo.“

Podle Murdocha jde o velmi citlivý případ: „Jsou tu operační důvody, kvůli kterým musíme držet karty u těla,“ řekl s tím, že do nich nikdo nesmí vidět. Proto policie neposkytuje další informace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australské dívce někdo doma připevnil k tělu bombu, policie se ji snaží sundat Video: Reuters

Dům byl izolován a ze sousedních ulic byli evakuováni lidé. "Je to velmi vážný případ, kde je v ohrožení život mladé ženy a my k tomu taky tak přistupujeme,“ uvedl Murdoch ještě před osvobozením.

Otec dívky je softwarový expert, ředitel společnosti Appen Butler Hill, která pracuje pro Microsoft, IBM, Fujitsu, Hitachi a Motorolu. Řeší pro ně lingvistické otázky. Spekulovalo se, že za útokem mohla být snaha získat výkupné. Policie to nepotvrdila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám