Hlavní obsah

V KLDR se koná Arirang, "spartakiáda" oslavující režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V Severní Koreji byla v úterý zahájena přehlídka hromadného synchronizovaného tance a gymnastiky Arirang pořádaná k oslavě vůdců zdejšího totalitního režimu. Akce připomínající někdejší československé spartakiády se letos koná ve znamení blížících se oslav sta let od narození severokorejského diktátora Kim Ir-sena, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V KLDR se koná Arirang, spartakiáda oslavující režimVideo: Reuters

 
Článek

Přehlídky, která má před oslavami stmelit národ, se má podle jejích organizátorů zúčastnit až 100 000 lidí. První Arirang se konal v roce 2002 a od roku 2007 se koná každý rok.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídky se má zúčastnit na 100 000 lidí.

Na střeše stadionu v hlavním městě zbídačené totalitní země Pchjongjangu v úterý vzplála obrovská pochodeň a děti při svém představení předváděly přemety, kotrmelce a provazy. Z obrovské fontány vytryskl do noční oblohy gejzír vody ozářené růžovými a modrými reflektory.

Foto: Profimedia.cz

Arirang se koná od roku 2007 každoročně.

Okázalé oslavy se konají v době, kdy samotný Pchjongjang přiznává, že potřebuje zahraniční humanitární pomoc. Podle kusých informací ze severní části Korejského poloostrova je v zemi katastrofální nedostatek potravin.

Spojené státy a Jižní Korea však pomoc podmiňují tím, že izolovaný severokorejský režim projeví ochotu plnit odzbrojovací závazky a vrátí se k jednáním o svém jaderném programu. Šestistranné rozhovory ztroskotaly v prosinci 2008.

Foto: Reuters

Přehlídky mají stmelit národ.

Reklama

Výběr článků

Načítám