Hlavní obsah

Nálož pod minibusem zabila 19 Afghánců, obětí mezi civilisty přibývá

Novinky, rei
Kandahár
Aktualizováno

Nejméně 19 lidí přišlo v pátek o život na jihu Afghánistánu poté, co pod minibusem, v němž cestovali, vybuchla nastražená nálož. Všichni cestující zemřeli. Byly mezi nimi i děti, informovala agentura Reuters. Počet obětí mezi afghánskými civilisty neustále překonává předchozí maxima. Za první půlrok 2011 je jich více o 15 procent.

Článek

Incident se udál v provincii Hílmand, kde je velmi aktivní povstalecké hnutí Tálibán. Minibus směřoval do hlavního města provincie Laškar Gahu, které nedávno spojenci odevzdali do správy místním.

Mezi oběťmi jsou i děti. Zástupce šéfa policie v Hílmandu navíc uvedl, že rebelové stříleli po policistech, kteří po výbuchu na místo dorazili.

Tragédie se stala jen den po koordinovaných útocích tálibů na budovy provinční správy v Uruzgánu. Z 19 obětí šestice útočníků s náložemi na těle, puškami a granátomety bylo 12 dětí ve věku 5 až 13 let a přinejmenším jedna žena. Byl to útok s nejtragičtějšími následky od února, kdy povstalci v Kandaháru zabili rovněž 19 lidí.

Počty civilních obětí konfliktu v Afghánistánu dosahují stále nových maxim. Za první půlrok letošního roku bylo zabito 1462 civilistů, což je oproti stejnému období vloni nárůst o 15 procent, uvedla nedávno OSN. Za celý loňský rok bylo mrtvých mezi civilisty 2400.

Nálože nastražené u cest a silnic jsou nejčastější příčinou úmrtí a tento podíl stále roste.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám