Hlavní obsah

Kamerun čelí kritice kvůli žehlení prsou dívkám, aby později otěhotněly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě v roce 2010 tvrdě kritizuje Kamerun. Důvodem je, že tamní matky přikládají horké železo nebo nahřáté kameny mladým dívkám na prsa, aby jim nerostla a nebyly atraktivní pro chlapce. Chtějí tak zabránit tomu, že jsou těhotné, než dokončí školu.

Článek

O proceduře vypověděla reportérovi CNN nyní osmnáctiletá Terisia Techuová. Když jí bylo devět, každé ráno musela po několik týdnů podstoupit bolestivou proceduru. Matka ji na prsa přiložila rozpálenou palici a prsa jí zmáčkla.

Foto: Profimedia.cz

24letá Catherine Abaová, které žehlili prsa od 11 let.

Otěhotněla v patnácti, i když jí žehlili prsa

Terisia uvedla, že jednou byla palička tak horká, že jí popálila a zanechala jizvu. To matka Grace Techuová popírá. K použití procedury se ale přiznává. Uplatnila ji u dvou ze čtyř dcer, třetí prsa nerostla, takže to nebylo potřeba, a čtvrtá je ještě příliš mladá.

Foto: Profimedia.cz

Lindsay Ngemasongová, Joyceline Forghabová a Catherine Abaová, jimž žehlily matky prsa.

Terisia však namítá, že to stejně nemělo žádný význam, otěhotněla v patnácti, ale dítě potratila. Matka namítá, že kdyby proceduru neuplatnila, mohla by otěhotnět ještě dříve.

Terisia říká, že jí raději měla poučit o sexu a ochraně.

Matky v Kamerunu tuto drastickou metodu používají, aby dcery neotěhotněly dříve, než dokončí školu. Kamerunské dívky pohlavně dospívají brzy, což zřejmě souvisí s tím, jak se zlepšuje stravování. Matky se bojí i toho, že atraktivní dcery mohou být znásilněny nebo je někdo unese, zneužije a tak si vymůže sňatek.

Nechce, aby její prsa někdo viděl

Další obětí byla nyní 24letá Joyceline Forghabová. Té matka začala prsa žehlit v osmi letech. Nyní říká, že svá prsa nenávidí a nesnese, aby je někdo viděl nebo se jich dotkl někdo cizí.

Foto: Profimedia.cz

24letá Joyceline Forgrabová, které žehlili prsa od osmi let.

Brutální metoda vážně poškozuje zdraví

Tato praktika, při které se užívají i nahřáté skořápky kokosových ořechů nebo kameny či tupý nůž, je v Kamerunu široce rozšířená. Uplatňuje se v naprosté většině ze dvou set etnik v zemi, často už v šesti letech. Dlouho ale byla tato praktika utajena. Až v roce 2006 na ni upozornila německá nevládní organizace.

Nyní kvůli ní Kamerun kritizuje americké ministerstvo zahraničí. Upozorňuje, že obětmi je značný počet dívek, které si nesou následky, „mají popáleniny, deformace a psychické problémy“.

Foto: Profimedia.cz

Prsa znetvořená žehlením

Kamerunská gynekoložka Sinou Tchanaová viděla mnoho tragických následků této brutální metody, která stejně nezabrání růstu prsou. Zmiňuje zničené prsní žlázy. Nemůže jen potvrdit, zda metoda přispívá k vývoji rakoviny prsou. Ošetřovala však i ženu, která se popálila o kámen, když žehlila prsa své dceři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám