Hlavní obsah

Francouzský voják zabil tři afghánské civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tři afghánské civilisty zabil a další tři zranil francouzský voják, jenž v noci na středu střílel na automobil, kterým Afghánci cestovali. Vozidlo se v provincii Kápísá blížilo k vozům francouzské hlídky a přes opakované výzvy nezastavilo. Podle agentury AFP to uvedla francouzská armáda a afghánská prezidentská kancelář. Mezi mrtvými je žena a dítě.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci v Afghánistánu

Článek

Incident se odehrál asi 60 kilometrů severovýchodně od hlavního města Kábulu. Francouzská armáda přiznala zodpovědnost za incident. Vyšetřování okolností, za kterých se udál, podle mluvčího francouzského kontingentu pokračuje. Francouz údajně střílel v domnění, že jde o auto se sebevražedným atentátníkem.

Afghánský prezident podle prohlášení své kanceláře smrt civilistů odsoudil a vybídl síly Severoatlantické aliance, aby životy civilistů chránily a nedovolily, aby "kvůli opakovaným chybám byli každý den zabíjeni nevinní Afghánci".

Zahraniční armády tento měsíc zahájily proces stahování jednotek z Afghánistánu, zatímco afghánské bezpečnostní síly začaly přebírat zodpovědnost za bezpečnost v jednotlivých provincích. Obě operace by měly skončit plánovaným odchodem všech bojových jednotek mezinárodní koalice v závěru roku 2014.

Francie má v Afghánistánu asi 4000 vojáků. Od příjezdu francouzských jednotek do země na konci roku 2001 bylo v rámci vojenských operací v zemi podle AFP zabito 70 francouzských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám