Hlavní obsah

Rekordní déšť v Jižní Koreji utrhl svah a smetl hotel, přes 30 obětí

Novinky,
Soul
Aktualizováno

Nejméně 32 obětí si vyžádaly v Jižní Koreji po úterní půlnoci sesuvy půdy po prudkých deštích, které rozvodnily řeky. Utrhl se svah a zavalil hotel. Dalších 24 lidí bylo zraněno, uvedla podle posledních informací CNN. Desítky osob musely být evakuovány na severu republiky z proudu rozvodněných řek, které smetly i auta. Střechu nad hlavou ztratilo 400 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v Jižní Koreji mají na dvacet obětíVideo: Reuters

 
Článek

Nejtragičtější následky měl sesuv půdy východně od Soulu, kde pohřbil hotel, penzion a další dvě budovy v Čchunčcheonu. V hotelu zahynulo 13 lidí. Na místě kope 750 záchranářů s cílem dostat se ke dvěma nezvěstným. Oběťmi jsou vysokoškolští studenti, kteří v oblasti pracovali jako dobrovolníci. V hotelích jich bylo 75.

Jeden z přeživších řekl agentuře Jonhap: „Spal jsem v druhém patře penziónu, když jsem uslyšel hromový zvuk sesuvu půdy. Schodiště se zřítilo a já byl pohřben v bahně.“

Dalších šest lidí zahynulo v okolí hlavního města Soulu, kde spadlo za posledních 24 hodin celkem 400 milimetrů srážek. I v dalších hodinách má spadnout 60 milimetrů srážek za hodinu. "To, co spadlo včera a dnes, představuje tři čtvrtiny srážek za období dešťů," uvedl meteorolog.

Řeka v Soulu odřízla šedesát domácností.

V metropoli voda po prudkém dešti zaplavila stovky domů a také odnesla auta. Jejich osádky pak hasiči obtížně zachraňovali ze střech automobilů, k nimž museli natáhnout lana.

Foto: Bae Jung-hyun, Reuters

Korejec vylézá z auta na střechu na zaplavené dálnici v Soulu.

Voda zaplavila asi 800 domů, třiadvacet silnic muselo být uzavřeno, což komplikuje záchranné operace stejně jako výpadky mobilní sítě. Zablokováno bylo několik mostů v Soulu a uzavřeno několik stanic metra.

Foto: Kim Sun-hee, Reuters

Zaplavená auta v centru Soulu

Reklama

Výběr článků

Načítám