Hlavní obsah

Tisíce Egypťanů znovu vyšly do ulic Káhiry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Pochod asi deseti tisíců Egypťanů z centra Káhiry k ministerstvu obrany, demonstrujících za urychlení reforem, doprovázely střety s příznivci současného vedení země. Podle informací agentury AFP si vyžádaly řadu raněných. Protest následoval jen několik hodin po projevu současné hlavy státu, polního maršála Muhammada Husajna Tantávího, který v něm přislíbil proměnu této nejlidnatější arabské země na demokracii.

Foto: Reuters

Tisíce Egypťanů žádají rychlejší reformy.

Článek

Vojenská vozidla blokovala hlavní vstup do budovy ministerstva, kde sídlí Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která vládne Egyptu v čele s Tantávím od odchodu bývalého prezidenta Husního Mubaraka v únoru. Vojenská policie vyrovnaná v několika řadách bránila ministerstvo před demonstranty.

"Jestli nás nenechají projít, budeme tu stát tak dlouho, až ztratí trpělivost," uvedl jeden z demonstrantů. "Zvládli jsme to se státní policií, můžeme to udělat i s vojenskou policií," prohlásil.

Tantáví podle svědků budovu opustil před příchodem demonstrantů, informovala agentura Reuters.

"Lid chce svrhnout polního maršála," provolávali demonstranti, když se blížili k ministerstvu obrany a blokovali přitom dopravu.

Mladí zůstanou na Tahríru

Mladí Egypťané se rozhodli zůstat na náměstí Tahrír, než budou naplněny jejich požadavky. Jak připomíná Reuters, páteční střety v několika egyptských městech mezi policií a protestujícími si vyžádaly deset raněných civilistů a čtyři policisty.

Demonstranti nyní již 15. den zůstávají na náměstí Tahrír v Káhiře a náměstích v dalších městech a žádají více pravomocí pro civilní vládu premiéra Isáma Šaráfa, ukončení vojenských procesů a stanovení časového rámce pro naplnění požadovaných reforem.

V projevu k výročí revoluce z roku 1952, která svrhla krále Farúka, prohlásil Tantáví, že jeho úkolem je zajistit zemi zvolenou vládu. "Snažíme se o vývoj Egypta jako moderního civilního státu. Snažíme se jít po cestě vedoucí k demokracii, která dodržuje svobody a práva občanů díky svobodným a spravedlivým volbám," prohlásil v předtočené nahrávce, která byla jeho první veřejným projevem po odchodu bývalého prezidenta Mubaraka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám