Hlavní obsah

O mém vítězství je rozhodnuto, odmítá Kaddáfí vyjednávání

Novinky, rei
Syrta

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ve čtvrtek odmítl jednání s povstalci usilujícími o ukončení jeho 41 let trvající vlády. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jsou tak zpochybněny snahy Západu zprostředkovat v zemi příměří. Kaddáfí prohlásil, že o jeho vítězství je rozhodnuto.

Článek

„Nebudou žádné rozhovory mezi mnou a nimi až do soudného dne. Ať si promluví s libyjským lidem. Ten jim odpoví,“ prohlásil Kaddáfí na audiozáznamu puštěnému davu přívrženců v plukovníkově rodném městě Syrta. „Bitva je rozhodnuta ve prospěch mas a lidu. Přejdou přes vás masy a zadupou vás,“ varoval dále rebely Kaddáfí.

Boje Kaddáfího sil s libyjskými povstalci podporovanými NATO se vlečou od poloviny března. Odhaduje se, že si vyžádaly smrt tisíců lidí. Povstalci pomalu postupují k Tripolisu, přičemž ovládají téměř polovinu země. Těžké boje jsou sváděny u Brigy, ale i Misuráty.

Kaddáfího zástupci tento týden jednali i s americkou delegací, která zopakovala požadavek na odstoupení plukovníka. Západ připouští, že by Kaddáfí mohl v zemi dožít.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu přitom požádal o vydání mezinárodních zatykačů na Kaddáfího, jeho syna Sajfa i šéfa tajné služby Abdulláha Sanusiho.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjský prokurátor žaluje šéfa NATO

Libyjský generální prokurátor Muhammad Zakrí Mahdžúbí ve středu podal žalobu na generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena. Podle něj nese odpovědnost...

Výběr článků

Načítám