Hlavní obsah

Děti umíraly somálským matkám cestou do tábora hladem a vyčerpáním

– Mogadišu

OSN vyhlásila ve středu hladomor ve dvou oblastech na jihu Somálska, v Bakúlu a Dolním Šabele. Situace je tak špatná, že radikální islámská organizace aš-Šabáb blízká al-Káidě, která jih Somálska ovládá, umožňuje zahraničním humanitárním organizacím vstup a dodávky pomoci.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Podvyživené dítě v somálské nemocnici

Článek

Situace je zcela zoufalá. V táboře Safety v hlavním městě Mogadišu, kde se bojuje, se tísní na 4000 lidí. Spí se na zemi. Některé děti jsou těžce podvyživené, další mají oteklé končetiny. Do tábora dorazila i Amina, která musela ujít 50 kilometrů, než se dostala na nákladní auto. Když ale dorazila do tábora, její roční syn, kterého nesla na zádech, byl mrtvý.

Foto: Ismail Taxta, Reuters

Ženy v táboře v Mogadišu

Habiba zase šla s pěti dětmi 200 kilometrů z vesnice u Buurkahaby na jihozápadě země. Z dětí cestu zvládly jen tři, nejmenší ve věku dvou a pěti let zemřely.

Sonia Zambakides z organizace Save The Children řekla BBC: „Mluvila jsem s matkami a s dětmi, děti vypadaly, že mají tak devět měsíců nebo rok, ale matky mi řekly, že mají tři čtyři roky.“

Některé z matek šly bez jídla šest dní, aby se dostaly k pomoci

Hladomor byl v zemi vyhlášen poprvé po 19 letech. Vyhlašuje se, když 30 procent dětí trpí akutní podvýživou, když dva dospělí nebo čtyři nezletilci z každých deseti tisíc lidí zemřou každý den hlady a když denní energetická hodnota jídla poklesne pod 2100 kCal.

Foto: Thomas Mukoya , Reuters

Somálec napájí stádo hladových a žíznivých velbloudů

Největším suchem na východě Afriky za 60 let je postiženo 10 miliónů lidí v celé oblasti. Ze Somálska uteklo kvůli hladomoru do sousední Keni a Etiopie 166 000 lidí.

Hladomor postihl polovinu obyvatel Somálska, tedy něco přes tři a půl miliónu lidí. Z nich žije 2,8 miliónu na jihu.

Radikálové ustoupili

Situaci komplikuje občanské válka v zemi. Její jižní část ovládla radiální islámská skupina aš-Šabáb napojená na al-Káidu. Ta v roce 2009 vyhlásila zákaz vstupu pro zahraniční humanitární pracovníky na území, která ovládá. Nyní tento zákaz zmírnila a pomoc může přicházet.

Foto: Ismail Taxta, Reuters

Vojáci Africké unie v táboře pro hladovějící v Mogadišu

„Aktivity aš-Šabáb dělají současnou situaci horší,“ uvedla Johnnie Carsonová z amerického ministerstva zahraničí, které má na starosti africké záležitosti. Bojí se, že část pomoci se bude muset dodávat radikálům ve formě daně.

Mluvčí úřadu OSN pro uprchlíky Adrian Edwards řekl, že situace pro humanitární pracovníky v Somálsku není taková, jaká by měla být: „Velmi nutně potřebujeme lepší přístup, abychom mohli reagovat na rozsah krize.“

Světový program pro výživu OSN se nyní pokouší poskytovat potraviny půldruhému miliónu lidí, ale má přístup jen k 500 000.

Koordinátor pomoci OSN pro Somálsko Mark Bowden uvedl, že v příštích dvou měsících bude na pomoc postiženým potřeba 300 miliónů dolarů.

Jak pomoci hladovějícím lidem v Africe?
UNICEF zorganizoval sbírku na pomoc dětem strádajícím v zemích Afrického rohu, kam spadá Somálsko, Keňa, Etiopie a Džibutsko
Peníze lze posílat na sbírkový účet UNICEF ČR: 11771177/0300, variabilní symbol 800.Dárci také mohou posílat SMS ve tvaru: DMS UNICEF na číslo 87777. Cena DMS je 30 Kč, UNICEF z toho obdrží 27 korun.
Nezisková organizace Člověk v tísni již vyslala do Somálska své lidi na pomoc strádajícím obyvatelům země.
Sbírkové konto Člověka v tísni: Sbírkové konto – 7069 7069/0300 IBAN: CZ87 0300 0000 0000 7069 7069 BIC (SWIFT): CEKOCZPPSMS zprávy v hodnotě 30 korun je možné posílat ve tvaru "DMS SOS SOMALSKO" na číslo 87777

Reklama

Související témata:

Související články

OSN vyhlásí v Somálsku hladomor

V suchem nejhůře postižených regionech v Somálsku panuje hladomor. Britskému listu The Daily Telegraph to řekli dva vysoce postavení představitelé OSN....

Výběr článků

Načítám