Hlavní obsah

Izraelská oběť zemětřesení mohla být agent Mossadu, Nový Zéland to popírá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandský premiér John Key ve středu odmítl zprávy, že skupina Izraelců, které při návštěvě města Christchurch v únoru zastihlo ničivé zemětřesení, byli agenti tajné služby Mossad. Se spekulací přišel list The Southland Times citující bývalého příslušníka bezpečnostních služeb, podle něhož měl Izraelec Ofer Mizrachi, jenž při zemětřesení zemřel, u sebe množství pasů.

Foto: Tim Wimborne , Reuters

Při únorovém zemětřesení v Christchurch zemřelo 181 lidí.

Článek

„Bezpečnostní služby podnikly vyšetřování a nenašly žádné důkazy, že ti lidé byli někým jiným než baťůžkáři,“ prohlásil premiér Key. Potvrdil ale, že 24letý Mizrachi měl u sebe dva pasy – jeden evropský a druhý izraelský. Podle Timesů se ale u něj našlo hned pět pasů.

Podivná byla podle deníku také rychlost, v níž přeživší Izraelci Nový Zéland opouštěli. Zdroj listu rovněž řekl, že panují obavy, že se do policejní databáze po zemětřesení někdo naboural a dostal se k citlivým údajům. Také tuto informaci Key označil za nepravdivou.

Při zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály 22. února zemřelo 181 lidí a o střechu nad hlavou přišly tisíce dalších. Mizrachi s dvěma ženami a jedním mužem jel právě v dodávce, když na ni spadl sloup. Mladík zemřel, ostatní přežili a údajně si poničené auto fotografovali. Nový Zéland opustili do 12 hodin.

Premiér Key potvrdil, že v ten den mu předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu opakovaně volal, aby vyjádřil svoji lítost a nabídl pomoc při hledání pohřešovaných izraelských občanů, jichž se v oblasti nacházelo okolo 120.

Reklama

Výběr článků

Načítám