Hlavní obsah

Tajfun Ma-on udeřil na Japonsko, jeden mrtvý a 60 zraněných

Tokio
Aktualizováno

Tajfun Ma-on, který se žene přes Japonsko, si ve středu vyžádal život jednoho člověka, původně hlášeného jako nezvěstného a šest desítek zraněných. Letiště zrušila na 130 letů, uvedla místní televize.

Článek

Živel provázený lijáky a vichry o rychlosti až 190 kilometrů v hodině zasáhl naplno v úterý večer ostrov Šikoku na jihozápadě a ve středu ráno středozápad ostrova Honšú. Úřady varovaly před možnými povodněmi a sesuvy půdy. V prefektuře Kóči na ostrově Šikoku v úterý naměřili víc než 800 milimetrů srážek, což je jednodenní japonský rekord.

Kvůli tajfunu bylo v úterý zrušeno 400 letů a dnes 120 dalších. Železniční provozovatel zrušil také 100 spojů expresních vlaků.

Tajfun se pohybuje na východ rychlostí 20 kilometrů v hodině. Podle všeho se však stáčí zpět k Tichému oceánu a neměl by zvlášť ohrozit poškozenou elektrárnu ve Fukušimě, kde se přesto očekávají lijáky.

Elektrárnu Fukušima zničilo v březnu silné zemětřesení a tsunami. Vyžádaly si téměř 28 000 mrtvých nebo pohřešovaných. Severovýchodní pobřeží Japonska se ocitlo v troskách, náhradní ubytování potřebují stále tisíce lidí.

Ma-on je šestým tajfunem v letošní sezóně bouří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám