Hlavní obsah

Přes Japonsko se žene mohutný tajfun Ma-on

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Na Japonsko v úterý udeřil tajfun Ma-on. Jeho radius překračoval v pondělí rozlohu Japonska a panovaly vážné obavy, že zasáhne i poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima 1, nad jejímž reaktorem začal provozovatel spěšně stavět ochranný kryt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tajfunu, který pustošil JaponskoVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun udeřil v úterý ráno místního času na jižní ostrovy Šikoku a Kjúšú rychlostí, která v nárazech dosahovala až 160 kilometrů za hodinu. Pohyboval se směrem na sever a pak na východ. V některých místech na ostrově Šikoku spadlo za 24 hodin rekordních 800 milimetrů srážek.

Přesun tajfunu přes severovýchodní pobřeží vyvolal obavy zejména v Tokiu a na severu zdevastovaném po březnovém zemětřesení a tsunami. Zde se také nachází poškozená jaderná elektrárna Fukušima. Její provozovatel, firma Tepco, začala nad nejohroženějším třetím reaktorem v pondělí spěšně budovat ochranný kryt. Tajfun s sebou nese mohutné dešťové srážky a hrozí, že by napršelo do zařízení s kontaminovanou vodou a ta by se pak rozlila do okolí.

Meteorologové upozornili, že příštích několik hodin bude nejkritičtějších. V průběhu informoval server Japan Times, že by se tajfun mohl Fukušimě vyhnout. Čím dříve se Ma-on stočí na severovýchod, tím menší budou škody.

Ma-on je v Japonsku šestým tajfunem letošní sezóny. Aerolinie kvůli němu zrušily více než stovku letů.

Použité palivo z Fukušimy zmizí

Japonská vláda v úterý oznámila, že se z nádrží elektrárny Fukušima nejpozději do roku 2015 začne odvážet jaderný materiál. Podle ČTK plánuje firma Tepco dvoustupňový proces s cílem zchladit varné reaktory a zastavit reakci jádra. Vyřazení z provozu ale potrvá možná deset let a déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám