Hlavní obsah

Na Fukušimu se řítí tajfun velký jako celé Japonsko

– Tokio • Aktualizováno

Velmi silný tajfun Ma-on se blíží k ostrovům Japonska a panují vážné obavy, že udeří také na jadernou elektrárnu Fukušima 1, která byla vážně poškozena při zemětřesení 11. března letošního roku. Na satelitních snímcích japonské meteorologické služby je zřetelné, že tajfun dosahuje obřích rozměrů a jeho rádius překonává rozlohu Japonska.

Článek

Během pondělí dělníci narychlo stavěli kryt nad třetím reaktorem, který by mohl být tajfunem nejvíce ohrožen, uvedla CNN. Dělníci budují narychlo střechu nad reaktorem, která má zabránit tomu, aby do něj napršelo.

Voda, která by se do něj dostala, by mohla být kontaminována radiací, jež unikla z napůl roztavených palivových tyčí.

Dělníci spěchají, protože tajfun má udeřit v úterý, uvedli meteorologové.

Tajfun Ma-on je mohutný a pohybuje se necelých 300 kilometrů východně od ostrova Minami Daito v prefektuře Okinawa a míří na sever rychlostí 20 kilometrů za hodinu.

Hlavní město Tokio by měl zasáhnout v noci na středu. Doprovázejí jej větry o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpovídají, že větry vzedmou vlny Pacifiku do výše až 12 metrů. 

Ostrovy Kjúšú a Šikokuse budou potýkat s intenzivními přívalovými srážkami, které mohou zapříčinit záplavy a sesuvy půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám