Hlavní obsah

Libyjští povstalci postupují na Tripolis, Kaddáfí je prý zasype raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně osm povstalců zahynulo a kolem 30 jich utrpělo zranění v bojích, během nichž se libyjská opozice ve středu dostala na 80 kilometrů od Tripolisu. Podle zvláštního emisara ruského prezidenta Michaila Margelova má režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v případě útoku povstalců na hlavní město "sebevražedný" plán, při kterém chce Tripolis zasypat raketami. Kaddáfí v podvečer vyzval k pochodu na baštu povstalců město Benghází a k jeho "osvobození".

Článek

"Hodina bitvy se přiblížila, připravte se na pochod na Benghází, Misurátu a západní hory," uvedl libyjský vůdce v projevu přenášeném na shromáždění jeho příznivců východně od Tripolisu. Ve zprávě, která je již třetí od počátku července, ujistil, že libyjský národ je silný, protože brání svoji čest a zem, NATO bude poraženo, neboť vede nespravedlivou válku. "Zůstanu po boku svého národa až do poslední kapky svojí krve," prohlásil.

Kaddáfí rovněž označil francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho za válečného zločince, který pošpinil dějiny francouzského národa a zničil vztahy Francie s Libyí a muslimskými státy. "Je mentálně retardovaný," řekl rovněž Kaddáfí o Sarkozym.

"Křížovou výpravou proti libyjskému lidu zavlekl svou zemi do prohrané války," dodal s tím, že by Francouzi měli tohoto "kriminálníka", který ani není Francouzem, vyhnat.

Povstalci postupující k Tripolisu ve čtvrtek podle AFP stáli asi šest kilometrů od města Asaba. Tato lokalita leží od metropole asi 80 kilometrů na jih a je poslední zastávkou před městem Gharján, které je považováno za klíč k dobytí Tripolisu. Agentura Reuters napsala, že povstalci se jižně od Tripolisu připravují na novou ofenzivu. Taktické chyby, kterých se dopouštějí, ale vyvolávají otázky, zda pochod na město uskuteční.

Kaddáfí prý nasadí rakety

Podle Margelova mu libyjský premiér sdělil, že režim v případě útoku na Tripolis město "zasype raketami a vyhodí ho do povětří". Emisar ruského prezidenta Dmitrije Medveděva to řekl v rozhovoru pro ruský list Izvestija. Zpochybnil také myšlenku, že libyjskému režimu dochází munice.

"Kaddáfí ještě nepoužil žádnou raketu země-země a má jich hodně. To vyvolává domněnky, že režimu docházejí zbraně," podotkl podle AFP.

Konflikt v Libyi trvá od poloviny února a bilance obětí se různí. Libyjský generální prokurátor Muhammad Zakrí Mahdžúbí ve středu uvedl, že při leteckých úderech Severoatlantické aliance v Tripolisu a dalších městech zahynulo 1108 civilistů a dalších 4537 utrpělo zranění. NATO má v zemi v souladu s rezolucí OSN chránit civilisty, podle kritiků ale její operace nahrávají povstalcům.

Podle Mahdžúbího za smrt civilistů nese odpovědnost generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen coby šéf aliance a prokurátor proti němu vznesl obžalobu. Obžalovací spis má deset bodů a Rasmussen je v něm podle AFP obviněn z válečných zločinů, pokusu o zabití Kaddáfího a ze záměrných útoků na civilisty. Libyjský vůdce čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti před Mezinárodním trestním soudem, podle jehož prokurátora má konflikt v Libyi tisíce obětí.

Rasmussen veškerá obvinění vůči alianci odmítl. "Jsme nesmírně opatrní při identifikování vojenských cílů a snažíme se zabránit civilním ztrátám," uvedl během tiskové konference v Haagu. Znovu ujistil, že nasazení v Libyi potrvá do té doby, než bude naplněn mandát OSN, v rámci nějž NATO v Libyi operuje.

Generální tajemník rovněž vyzval účastnické země NATO, aby zvýšily svoje nasazení v Libyi. Měly by vyslat více bojových letadel, které by bombardovaly vojenské cíle. "Nemůžeme účinně chránit civilisty, když nejsme připraveni zničit vojenské jednotky, které mohou být použity k útoku na civilisty. To je důvod pro letecké útoky na pozemní cíle," vysvětlil Rasmussen.

Libyjská vláda ve čtvrtek přerušila spolupráci s italským ropným gigantem ENI, který je největším investorem v libyjském ropném průmyslu. "Italská vláda může úplně zapomenout na libyjskou ropu a všechny dohody podepsané v minulosti," uvedl libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí. Premiér upozornil ostatní alianční státy, které jsou zapojené do operace, aby zvážili svoji roli v útocích, nebo budou riskovat podobný osud jako Itálie, informovala agentura AP. Podle Reuters se Kaddáfího vláda tímto krokem pravděpodobně snaží zvýšit tlak na Řím, aby více usiloval o ukončení konfliktu mírovou dohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám