Hlavní obsah

Stráže u české ambasády v Káhiře napadla trojčlenná banda

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Tři muži ve středu brzy ráno napadli egyptskou ochranku, která střeží budovu české ambasády v Káhiře. Událost, o níž informovala agentura UPI, Právu potvrdil český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka.

Foto: Asmá Wagui, Reuters

Voják hlídá křesťanský kostel v Káhiře.

Článek

Jednoho z útočníků, Valída Mahmúda, zadrželi místní obyvatelé a předali ho policii. Podle zatčeného neměla trojice v úmyslu zaútočit na velvyslanectví, chtěla se prý jen zmocnit zbraní strážných. Informovala o tom egyptská média.

"Útok zřejmě nebyl namířen proti České republice," řekl ČTK i český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka. V době útoku, který se odehrál v pět hodin ráno, v budově nikdo z českých diplomatů nebyl. „Bylo to venku před zastupitelským úřadem, na veřejném prostranství, a podle informací od úřadů nejsou žádné indicie, že by ten útok byl namířen proti velvyslanectví České republiky,“ sdělil velvyslanec.

O tom, že by byla kvůli incidentu posílena bezpečnost české ambasády, diplomaté neuvažují, už teď je totiž kvůli tamním jarním nepokojům na zvýšeném stupni.

„Už od počátků událostí v Egyptě máme nastavený takový bezpečnostní režim, který odpovídá situaci na místě, který už je ve vyšší míře ostražitosti, než v normálních podmínkách,“ uvedl diplomat. „V tuto chvíli nemáme indicie, že bychom přijímali nějaká další opatření,“ dodal.

Reklama

Související články

Egypťané demonstrují za rychlejší reformy

Tisíce Egypťanů se v pátek znovu sešly v centru Káhiry, aby demonstrovaly za rychlejší přijetí vládních reforem. Organizátoři hovořili o plánovaném protestu...

Výběr článků

Načítám