Hlavní obsah

Počet civilních obětí v Afghánistánu vzrostl o 15 procent

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Za prvních šest měsíců letošního roku bylo v Afghánistánu zabito přes 1462 civilistů. Je to o patnáct procent více než loni. Uvedla to zpráva asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA), o níž informuje list Wall Street Journal. Za první polovinu letošního roku bylo také zaznamenáno nejvíce násilných útoků.

Foto: Mohammad Shoib, Reuters

Jeden z atentátů v Afghánistánu

Článek

Čtyři pětiny úmrtí civilistů v souvislosti s boji jdou na vrub povstaleckých ozbrojenců, 14 procent mají na svědomí afghánské vládní síly a zahraniční jednotky. Celkem 79 lidí zahynulo při náletech, zejména při útocích vrtulníků Apache.

Zbývajících šest procent nebylo podle OSN možné zařadit.

"Podomácku vyrobené výbušniny a sebevražedné atentáty, tedy taktiky využívané protivládními živly, stojí za téměř polovinou (49 procent) z celkového počtu mrtvých či zraněných civilistů," vypočítává ČTK.

Za prvních šest měsíců letošního roku bylo zaznamenáno 11 862 útoků, zatímco za první polovinu loňského roku to bylo jen 8242.

Počet sebevražedných atentátů je stejný, ale počet jejich obětí narostl o 52 procent. Mluvčí koaličních sil Colette Murphyová uvedla, že pro vzbouřence je těžší napadat vojáky, a tak útočí na civilisty.

Jako nejhorší měsíc v celém konfliktu se ukázal letošní květen, během něhož přišlo o život 368 civilistů. Zraněno jich bylo 593.

Atentáty pokračují

Nejméně čtyři mrtvé a 13 zraněných si vyžádal ve čtvrtek útok sebevražedného atentátníka na mešitu v Kandaháru, kde se konala bohoslužba za Ahmada Valího Karzáího. Bratr afghánského prezidenta byl v tomto městě zavražděn před dvěma dny. [celá zpráva]

Podle agentury Reuters při útoku přišel ve čtvrtek o život mezi jinými vysoký duchovní, vůdce provinční náboženské rady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám