Hlavní obsah

Libyjští vzbouřenci rabují dobytá města, uvedli ochránci lidských práv

Novinky,

Libyjští vzbouřenci na hornatém západě země vyrabovali a vážně poškodili čtyři dobytá města. V úterý informaci zveřejnila organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Podle ní povstalci v některých místech zapálili domy obývané Kaddáfího příznivci. Podrobnosti přinesl list New York Times.

Článek

Ve městech Kavališ, Avaníja, Rajanija a Zavját bylo vyrabováno mnoho obchodů a také dvě zdravotní střediska, která jsou nyní podobně jako dobytá města prázdná a pustá.

Podle zpráv HRW také bojovníci na straně rebelů bijí lidi, které podezřívají, že jsou loajální plukovníkovi Muammaru Kaddáfímu. Jejich domy vypalují.

Mnoho útoků bylo namířeno proti příslušníkům kmene Mašaašija, který dlouhodobě podporuje Kaddáfího.

Rebelové obvinění marginalizují

Rebelové z hor jižně od Tripolisu obvinění popírají. Jeden z jejich velitelů v oblasti, plukovník Muchtar Farnana, uvedl, že o odvetách nic neví. Zlehčoval i závažnost žhářství a rabování. HRW přitom uvedla, že právě on poskytl důkazy o týrání lidí, podezřelých z vazeb na Kaddáfího.

„Domy, které byly vyrabovány a do nichž se vniklo, používala armáda jako sklady munice,“ uvedl nyní a dodal: „Lidé, kteří byli biti, pracovali pro Kaddáfího brigády.“

Novináři také poskytli důkazy, že vzbouřenci pálí z raketometů na oblasti ovládané Kaddáfího silami bez míření.

HRW ale dodává, že Kaddáfího jednotky si nepočínají o nic lépe. Střílejí na neozbrojené demonstranty, zaminovávají území a na města ovládaná rebely pálí z děl, minometů i raketometů.

Pomalý postup rebelů

Opoziční jednotky od února, kdy v Libyi boje začaly, ovládly většinu provincií na východě, drží rovněž pobřežní město Misurátu a většinu západolibyjského pohoří Džabal Nafúsa.

Podle čerstvých zpráv Kaddáfího jednotky zahájily boje o vesnici Kavališ, kterou opozice dobyla minulý týden, uvedla ČTK. Boje začaly, když se povstalci pokusili postoupit dál k městu Gharján. Leží asi 100 kilometrů od Tripolisu a je považováno za klíč k jeho dobytí. Podle jednoho z povstaleckých zdrojů došla opozičním jednotkám munice, takže se musely stáhnout.

Situace na bojišti ale stagnuje. Kaddáfího jednotky začínají pociťovat nedostatek pohonných hmot, režimu docházejí finance a morálka jeho žoldáků a vojáků se horší. Problémy s dodávkami mají také povstalci.

HRW varuje, že při prodlužování bojů se může ukázat, že NATO v rámci svého nasazení na ochranu civilistů podporuje vzbouřence, kteří se dopouštějí válečných zločinů nebo podněcují klanové a kmenové nenávisti.

Reklama

Související články

Rebelům v Libyi chybí léky

Libyjští vzbouřenci, kteří ovládají východ země, uvedli, že nemocnicím v Benghází docházejí léky a další zdravotnický materiál včetně chirurgických rukavic,...

Výběr článků

Načítám