Hlavní obsah

Afghánský guvernér byl terčem atentátu, když jel na pohřeb prezidentova bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár

Guvernér afghánské provincie Hílmand Mihammd Gulab Mangal ve středu vyvázl bez zranění z atentátu, který byl na něj spáchán, když jel na pohřeb zabitého nevlastního bratra afghánského prezidenta do Kandaháru. Na dálku odpálená mina zranila dva vojáky z jeho doprovodu, uvedla CNN. Kvůli pohřbu přitom byla zavedena mimořádná bezpečnostní opatření.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil střeží Karzáího dům v Kandaháru

Článek

Hlavní přístupové silnice do skoro miliónového Kandaháru byly pro dopravu uzavřeny. Ani po městě se nepohybovala téměř žádná vozidla, motocykly ani kola. V ulicích se objevilo jen málo pěších.

Navzdory všem opatřením se ozvaly dvě exploze, ačkoliv podle Reuters až poté, co prezident asistoval u ukládání bratrových ostatků v Karzu vzdáleném od Kandaháru dvacet kilometrů.

O případných obětech výbuchů ani o jejich původu zatím nejsou k dispozici žádné informace, uvádí ČTK.

Atentát na Ahmeda Valího Karzáího

Prezidentova bratra zabil jeden z jeho osobních strážců Sardar Mohammad. [celá zpráva]

Jak vše seběhlo, popsal člen kandahárské provinční rady Saidchán Chakrazvál. Byl u toho, když strážce požádal, aby mohl vstoupit do místnosti a promluvit s Valím Karzáím. „Vzal Valího do vedlejší místnosti a tam ho zastřelil z pistole, kterou měl v ruce," řekl Chakrazvál. Atentátník byl na místě zastřelen ostatními příslušníky ochranky.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí se dívá do hrobu bratra.

Sardar Mohammad byl považován za důvěryhodného. Pro Karzáího pracoval osm let. Velel také policejnímu oddílu s třiceti muži.

Přednosta kandahárské nemocnice Mohammad Daúd Farhád uvedl, že Karzáí byl střelen do hlavy a hrudi.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Pohřeb bratra afghánského prezidenta

Proč Karzáího Sardar zastřelil, není známo. Stejně jako to, zda skutečně přešel k Tálibánu, popřípadě, kdy. Tálibán se k atentátu přihlásil a považuje ho za jednu ze svých nejúspěšnějších akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám