Hlavní obsah

Afghánský agent zastřelil vojáka a civilistu působící v NATO

– Kábul

Agent afghánské výzvědné služby v sobotu na severu Afghánistánu zastřelil vojáka a civilistu působící v afghánské misi NATO. Další voják NATO utrpěl při střelbě zranění, napsala agentura Reuters. Agentura AFP s odvoláním na místní policii uvedla, že oba zabití byli Američané.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Agent výzvědné služby zastřelil jednoho vojáka a civilistu působící v misi NATO. Ilustrační foto

Článek

Původně místní policie hovořila o dvou zabitých vojácích, ale jak upozorňuje Reuters, i civilisté ve službách NATO často nosí uniformy podobné vojenským.

Incident se odehrál v jindy poměrně poklidné provincii Pandžšír. Střelbu, která si vyžádala oběti mezi vojáky ISAF, potvrdila bez dalších podrobností i mise NATO.

"Měl pistoli, zahájil palbu a zabil dva vojáky z PRT (provinčního rekonstrukčního týmu). Zranil třetího, jenž střelbu opětoval a agenta (afghánské rozvědky) NDS zabil," řekl agentuře Reuters šéf místní policie.

Podle Reuters se přestřelka odehrála na zahraniční vojenské základně. Podle agentury AP příslušník rozvědky v okrese Dará, asi sto kilometrů severně od Kábulu, zastřelil dva vojáky doprovázející konvoj rekonstrukčního týmu.

Údajný člen ochranky jménem Amanulláh stál před domem, když kolem projížděl konvoj, popisovala události agentura AP. Muž jej zastavil, začal se s aliančními vojáky hádat a zahájil palbu, vylíčil incident policejní šéf. Agent byl podle něj v oblasti ze soukromých důvodů. Další podrobnosti úřady nesdělily.

NATO ještě před tímto útokem informovalo, že letos v Afghánistánu zahynulo 283 jeho vojáků a tento měsíc 12.

Reklama

Výběr článků

Načítám